top of page
  • Obrázek autoraehlersdanlos

Seznam věcí do nemocnice

Aktualizováno: 27. 3.

Lidé s Ehlers-Danlosovými syndromy pravděpodobně o něco častěji končí hospitalizovaní v porovnání s běžnou populací - ať už se jedná o plánované operace anebo o různé neplánované nehody. Dnes se tedy podíváme na to, co by se vám mohlo hodit v nemocnici.


Někteří lidé s nevyzpytatelnými chronickými onemocněními dokonce doporučují, že není od věci mít speciální nemocniční batoh či tašku, ve které mají alespoň některé z věcí předpřipravené, aby nemuseli balit v momentě, kdy se sotva mohou hýbat anebo aby nemuseli úkolovat balením věcí ostatní členy domácnosti. Pojďme tedy na to:


- Důležité dokumenty - ať už se jedná o takové základy jako občanský průkaz anebo kartičku pojištěnce anebo důležité lékařské zprávy, seznam alergií a seznam současné medikace (léků) - pro jistotu si s sebou můžete vzít medikaci, ač by v nemocnici měli mít vše, co berete.

- Hodí se i nějaké peníze v případě, že byste si chtěli koupit přístup k WiFi (internetu) anebo něco v kantýně. Neberte si s sebou ale zbytečně moc peněz a různé cennosti nechte raději doma.

- Mobil, čtečka, tablet - jakákoliv elektronika, co vás zabaví.

- Nabíječky - to asi není potřeba vysvětlovat. Pokud máte na výběr, vezměte si delší nabíječku, nikdy totiž nevíte, jak daleko bude zásuvka.

- Sluchátka - abyste se vzájemně nerušili s ostatními pacienty.

- Hodí se mít předem stažené nějaké knížky, filmy, seriály, audioknihy, hudbu...

- Knížka, noviny, křížovky, háčkování, omalovánky - cokoliv, čím se na delší čas zabavíte...

- Tužka/propiska a notes - pokud si potřebujete psát poznámky, otázky pro lékaře anebo pokud si chcete psát deník a zaznamenávat své myšlenky anebo pokroky.

- Špunty do uší, maska na oči - nikdy nevíte, jestli nebudete na pokoji s někým, kdo nespí úplně nejtišeji anebo s někým, kdo chce/potřebuje mít dlouho rozsvícené světlo.

- Něco trvanlivého k jídlu (například tyčinky) a flašku s pitím - nikdy nevíte, kde a jak dlouho budete čekat a vlastní jídlo se hodí obzvlášť v momentě, kdy máte různé alergie a potřebujete si hlídat, co jíte. Někteří pacienti také doporučují malý pytlíček soli, cukru či pepře (pokud to tedy není v rozporu s tím, co můžete v dané období jíst!), čímž si můžete dochutit jídlo.

- Hygienické potřeby - ideálně menší verze velkých produktů (sprchový gel, šampon, kondicionér, zubní pasta, ústní voda), které šetří místo (a nezapomeňte na kartáček na zuby a kartáč na vlasy - ideálně nějaký kvalitní, co moc netahá, protože se rozpuštěné vlasy v leže hodně cuchají). Může se hodit také dezinfekce na ruce (obzvlášť v dnešní době), ač některé nemocnice dezinfekci na ruce nabízí téměř na každém rohu - nikdy nevíte, kdy se bude hodit.

- Kapesníčky a vlhčené ubrousky (nebo třeba suchý šampon a deodorant) - nikdy nevíte, kdy se budou hodit.

- Vložky či tampony - pro jistotu...

- Někteří pacienti s gastrointestinálními problémy si s sebou také balí jemnější a vícevrstvý toaletní papír (jednu ruličku).

- Gumičky do vlasů, látkové čelenky, sponky apod. - to se opravdu hodí, zvláště pokud máte dlouhé vlasy. Vše je lepší než mít vlasy rozpuštěné a zacuchané anebo improvizovat s gumičkami od potravin, které někdy nechtěně vytrhávají vlasy a tahají.

- Pokud se máte tendenci upravovat před zrcadlem, bude se vám hodit nějaké malé kompaktní zrcátko, abyste se kvůli každé drobnosti nemuseli složitě přesunovat do koupelny.

- Pokud používáte různé krémy na obličej, například proti akné nebo pro hydrataci obličeje (anebo balzám na popraskané rty), nezapomeňte si je vzít s sebou.

- Pokud používáte čočky, nezapomeňte si místo nich vzít brýle. Pokud používáte rovnátka, tak si je s sebou také nezapomeňte vzít - aby se nestalo, že by vám po návratu domů už neseděly - anebo pokud používáte chránič proti skřípání zubů a tak dále.

- Pohodlné pantofle (které neklouzají - a výhodou mohou být také celoplastové pantofle, ve kterých se dá vlézt i do sprchy), pohodlné a teplé ponožky a o trochu více oblečení, než si myslíte, že potřebujete - rezervní oblečení se vždy hodí. V případě různých operací se hodí také více volné oblečení, které se snadněji obléká anebo třeba volné noční košile. Hodí se i jedna teplejší mikina v létě či jedno kratší tričko v zimě - nikdy nevíte, jak moc teplo či zima vám bude. Nezapomeňte také na oblečení pro cestu z nemocnice. Samozřejmě ale nebalte zbytečně moc věcí, které pravděpodobně nevyužijete. Na internetu v dnešní době také naleznete spoustu návodů na to, jak složit oblečení tak, abyste šetřili místem.

- Může se hodit pytel či taška na špinavé oblečení, které zase po někom pošlete zpátky domů.

- Drobnější věci, které vám pomáhají s častými symptomy - pro někoho to může být ortéza pro problémové zápěstí, pro někoho jiného to mohou být například takzvané náramky proti nevolnosti, TENS machine anebo třeba kompresní podkolenky. Může se také hodit například nafukovací polštářek za krk.

- A pokud máte třeba nějaký oblíbený, malý předmět pro štěstí... nezapomeňte si jej vzít s sebou. :-)

Ilustrace zebry s nápisem Seznam věcí do nemocnice


25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page