top of page
  • Obrázek autoraehlersdanlos

Překlad: Ortézy, dlahy a bandáže pro hypermobilní syndromy

Aktualizováno: 23. 2.

Dnes bychom se rádi zaměřili na překlad informací o ortézách, dlahách a bandážích od ergoterapeutky Jo Southall, která žije s Ehlers-Danlosovým syndromem a píše o mnoha tématech jak z pohledu ergoterapeutky, tak z pohledu pacientky na svém blogu jboccupationaltherapy.co.uk. Předem bychom ale samozřejmě rádi zmínili, že Jo Southall žije ve Velké Británii, tudíž se některé lokálně-specifické informace mohou lišit od toho, jak je to v České republice.


Pokud by vás zajímaly další překlady z jejích stránek, tak se nezapomeňte podívat na články "Překlad: Informace o vozících - co potřebujete vědět" a "Překlad: Kdy je ten správný čas začít používat pomůcky pro mobilitu?".


----------------------------------------------------------------------------------

Ještě taková vsuvka: Dva ze článků se zmiňují i o kineziotapingu (aplikace kineziologické pásky). Shodou okolností dělá kineziotaping Petra, která nám se spolkem hodně pomohla a pomáhá, tudíž pokud je kineziotaping něco, o co byste měli zájem a pokud se vyskytujete v oblasti Ústí nad Labem, tak jí můžete kontaktovat a objednat si její služby.

----------------------------------------------------------------------------------



Použití ortéz/dlah je častou strategií pro řešení kloubní nestability u hypermobilních syndromů. Koluje o tom mnoho misinformací (nesprávných informací) a není neobvyklé dostat ortézy/dlahy s minimem informací či žádnými informacemi o tom, jak je správně používat. Tyto informace jsou designovány jako obecný průvodce a neexistují za účelem nahrazení jakýchkoliv specifických informací, které vám dali vaši lékaři. Tato stránka bude (až bude dokončena) kolekcí mých myšlenek ohledně ortéz, které se zakládají na mém studiu ergoterapie a celoživotních zkušenostech s použitím ortéz/dlah z důvodu Ehlers-Danlosova syndromu.


Klikněte na odkazy níže, abyste si přečetli různé příspěvky o různých tématech, která souvisejí s ortézami/dlahami/bandážemi.



Více témat bude přidáno časem, až je sepíšu - a pokud máte nápad na konkrétní téma, tak se prosím zeptejte.


----------------------------------------------------------------------------------



Použití různých ortéz a dlah je jednou z častých strategií pro řešení symptomů hypermobilních syndromů jako je například Ehlers-Danlosův syndrom.


Lidé s hypermobilními syndromy mají často velmi špatnou propriocepci, což zjednodušeně znamená, že tak trochu nevíme, kde přesně jsou naše paže a nohy, takže máme tendenci mít více úrazů v porovnání s "normálními" lidmi. Podpora našich kloubů může také zlepšit naši propriocepci, takže pak můžeme mít nižší riziko úrazů.


Lidé s velmi výraznou hypermobilitou mohou mít sklony ke kloubním subluxacím a dislokacím, ortézy mohou pomoci držet klouby na správném místě anebo zamezit zvýšenému rozsahu pohybu, abychom se nedostali do rizikových pozic, které mohou způsobit úrazy kloubů.


Určitá podpora kloubů - především kompresní - může také vytvářet teplo, což může pomoci s bolestmi svalů a kloubů.


A nakonec mohou být také různé ortézy a dlahy použity k imobilizaci (znehybnění) kloubu, což může pomoci během akutní fáze po dislokaci.


Můj osobní přístup k různým bandážím a ortézám je takový, abych nenarušila stávající funkci mého těla, ale abych zabránila mým kloubům v tom, aby se dostávaly do nepřirozených pozic. Ve zkratce, pomáhá mi to vyhnout se dalšímu poškození mého už tak problematického těla.


Existuje mnoho různých typů ortéz a všechny fungují trochu jinak. Tyhle články jsou designovány jako obecný návod a neměly by sloužit jako něco, co předčí jakékoliv rady, které jste dostali od svého týmu zdravotníků.


Mnoho mých vlastních ortéz jsou takzvané "activity splints", které jsou nejčastěji používanými ortézami pro osoby s kloubní nestabilitou. Jsou designovány tak, aby poskytovaly oporu kloubům při specifických aktivitách. Například mohu nosit kolenní ortézy s klouby při chůzi a když nechodím, tak je nepotřebuji nosit.


Ačkoliv vlastním řadu ortéz pro většinu částí mého těla, nosím je pouze, když je zde nějaké riziko pro mé klouby. Pokud trávím den v posteli anebo pokud jsem se na pár hodin uvelebila na gauči, sundám si v podstatě všechny ortézy. Není tu tak totiž potřeba obalovat se suchými zipy a kovy v momentě, kdy opravdu nehrozí riziko úrazu. Nenosím ortézy na kolenou a na kotnících, když vím, že budu odpočívat anebo že budu používat vozík. Nenosím ortézy zápěstí, když vím, že budu jen chodit a nebudu nic nosit.


Pokud budete ortézy nosit pořád, tak se na nich vaše tělo stane závislé, dlouhodobé nošení takových pomůcek potřebuje být doprovázeno vhodným fyzioterapeutickým cvičením (prosím, navštivte fyzioterapeuta, pokud používáte ortézy, ale nedostáváte žádná cvičení). Pokud vaše ortézy budou zastávat hodně funkce, tak toho vaše svaly nebudou moc dělat a vy tak překvapivě rychle ztratíte svalový tonus.


Tento přístup, sundávání ortéz, když je nepoužívám, znamená, že trávím čas navíc tím, že si ortézy sundávám a zase vracím zpátky a také to znamená to, že musím cestovat s kabelkou plnou ortéz, ale z dlouhodobého hlediska to za to stojí. Nestala jsem se závislou na mých ortézách i přes časté používání a dokonce jsem se stala natolik silnou, že jsem některé z nich mohla přestat používat úplně.


Je tu ale pár výjimek (co se týče tohoto "sundejte to, pokud to nepoužíváte" pravidla).


Pokud jsem nedávno prodělala závažný úraz kloubu (jako je například úplná dislokace), tak často používám ortézy jako způsob, jak imobilizovat (znehybnit) mé klouby, zatímco se hojí. To, jak dlouho se hojí, závisí na daném kloubu a typu úrazu, ale jedná se o krátkodobé řešení. Většinou jen pár hodin, maximálně den. U syndromu hypermobility je potřeba vědět, kdy vyhledat lékařskou pomoc. Pokud máte často kloubní subluxace a dislokace jako já, tak možná nebudete potřebovat vyhledat pomoc. Krátkodobá imobilizace (znehybnění) dovolí tkáním kolem kloubu, aby se trochu zhojily, může zlepšit stabilitu, snížit bolest a předejít opakovanému zranění, ale mělo by to být provedeno velmi opatrně. Pokud si nejste jistí, je nejlepší vyhledat lékařskou pomoc.


Jiné typy ortéz, které se vymykají pravidlu "sundejte to, pokud to nepoužíváte", zahrnují ortézy, které se používají po operacích. Pokud vám bylo řečeno, abyste si na sobě ortézy nechali, držte se takové rady. U některých operací je opravdu důležité, abyste postiženou část těla nechali úplně nehybnou, dokud vás neuvidí váš tým chirurgů, který vám dá zelenou, abyste si ortézy sundali.


Pak také existují typy ortéz, které jsou designovány k tomu, aby byly nošeny při odpočinku - tyto ortézy pomáhají předcházet problémům s polohováním anebo je opravují. Jsou často používány ke korekci svalových kontraktur anebo k prevenci zranění, ke kterým může dojít v průběhu spánku.


Spolu s potenciálním úbytkem svalového tonusu tu existují i další rizika. Kožní problémy jsou mnohem více časté u hypermobilních jedinců než v běžné populaci - a pokud vezmete křehkou kůži a dáte na ni na několik hodin zpocenou, kompresní vrstvu, tak můžete skončit s bolavými místy, puchýři a plísňovými infekcemi. Pokud je pro vás něco takového problémem, tak by pro vás možná byly lepší jiné typy ortéz, dlah a bandáží.


Další z problémů nejsou až tak závažné, ale velmi iritující. Pokud vaše ortézy obsahují suchý zip, nebudete moci bezpečně nosit punčochové kalhoty anebo punčochy.


Použití ortéz může být efektivní strategií, jak bojovat s chronickou nestabilitou, ale mělo by být vždy párováno s fyzioterapií. Ortézy neopraví problémy s klouby, ale fyzioterapie to může dokázat, použití obou povoluje bezpečné posilování svalů a prevenci zranění. Mnoho oblastí ve Velké Británii nyní dovoluje pacientům fyzioterapii i bez žádanky, ale vždy se o tom můžete pobavit se svým praktickým lékařem.


Jako vždy, otázky a komentáře jsou vítány.


----------------------------------------------------------------------------------



Existuje mnoho různých typů ortéz a bandáží pro jiné používání. Když se rozhodujete, co vám bude sedět nejvíce, tak je tu spousta bodů, které si budete muset promyslet. Proto jsem sepsala různé metody podpory vašich kloubů.


Neoprenová nebo elastická opora


Často se jedná o poměrně jednoduché, mírně tvarované, strečové rukávy, které si na sebe jednoduše navléknete, běžně dostupné pro podporu zápěstí, loktů, kolen a kotníků. Nabízí lehkou podporu a určitou proprioceptivní zpětnou vazbu, takže mohou pomoci minimalizovat úrazy z nešikovnosti, které se hypermobilním lidem tak často dějí! Pružné druhy podpory, jako jsou tyto neoprenové či elastické, mohou také pomoci s otokem po akutních zraněních.


Výhody:

- Jsou velmi cenově dostupné, často stojí pouze pár stovek korun.

- Můžete si je snadno natáhnout pod oblečení či boty a nikdo nic nepozná.

- Každý z těchto produktů má svůj návod, jak se o ně starat, ale obecně je můžete jednoduše dát do pračky na jemný program a hotovo!

- Jsou velmi snadno dostupné v různých sportovně zaměřených obchodech, takže nemusíte objednávat online či čekat měsíce na ortotika.


Nevýhody:

- Tyto produkty se většinou prodávají ve čtyřech barvách - černá, svítivě modrá, ne-tak-úplně-bílá a něco, co by mělo být "béžové". Ne zrovna elegantní a stylové.

- V teplejších měsících může vést ke zvýšenému pocení a následně podráždění kůže.

- Levné, natažitelné bandáže se většinou prodávají ve velmi limitovaných velikostech, tudíž pokud nejste v rozmezí "normálních" velikostí, tak můžete mít problém najít něco, co opravdu bude velikostně sedět.

- Natáhnout si tyto bandáže na klouby může být náročné, především pokud máte problémy se zápěstími anebo prsty.

- Kvůli omezujícímu tvarování zjišťuji, že se mi látka "hromadí" na určitých místech, především pod koleny.


Off the rack (OTR) kompresní oblečení ("off the rack" v podstatě znamená, že se jedná o výrobky, které nebyly šity na míru)


Kompresní oblečení je většinou vyrobeno z těsných, strečových materiálů, ale je často mnohem tenčí než věci z neoprenu. Kompresní oblečení začíná být více a více populární mezi hypermobilními jedinci, především těmi sportovně založenými. Kompresní oblečení vytváří dobrou proprioceptivní zpětnou vazbu, což může zlepšit balanc a prostorovou orientaci. Kompresní oblečení s výztuhami může také pomoci se správným držením těla. Pro osoby s POTS (syndrom posturální ortostatické tachykardie) může kompresní oblečení nabídnout pomoc s častými problémy jako je hromadění krve a synkopa.


Výhody:

- Zlepšené držení těla a propriocepce, pomoc s hromaděním krve a redukce synkopy.

- Sportovní kompresní oblečení může vypadat a celkově působit velmi sportovně. Často se radši cítím jako atlet s úrazem než chodící katastrofa!

- Lehčí než neopren, tudíž může být více pohodlné.

- Mnoho barev a designů ("kompresní oblečení pro sportovce").


Nevýhody:

- Velmi kvalitní kompresní oblečení jako "Skins", "bio-skin" a "Inteli-skin" může být velmi drahé.

- Tenčí a lehčí kompresní oblečení nemusí být dostatečnou oporou pro více problematické klouby.

- Ačkoliv jsou moje klouby docela nestabilní, mám dobrý svalový tonus a tohle způsobuje jeden velký problém. Dokážu totiž stále dostat své klouby do stavu hyperextenze. U kompresního oblečení toho není moc, co by vám zabránilo v hyperextenzi, je to spíše o podporování vašich kloubů ve správném pohybu.

- Celotělové kompresní oblečení může být velmi teplé, tudíž buďte opatrní, pokud máte intoleranci na teplo.

- Dostat se do a z kompresního oblečení může být docela složitá mise, ujistěte se, že máte dostatek času na přípravu a odpočinek před tím, než půjdete ven (anebo po tom, co se vrátíte z venku).


Kompresní oblečení na míru


Pro ty, kteří zkusili již zmiňované "OTR" kompresní oblečení - a bylo dobré, ale ne skvělé - tu existuje další možnost. Na míru vytvořené kompresní oblečení. Obleky z Lycra materiálu začínají být více a více populární u dětí, především u dětí s dyspraxií a dětskou mozkovou obrnou anebo hypermobilními syndromy jako je Ehlers-Danlosův syndrom. Zdá se, že ortotici jsou méně nadšení ohledně předepisování těchto produktů dospělým, ale pokud máte odpovídající problémy, tak vám mnozí pomohou. Můžete mít celotělový oblek anebo jen sekce jako šortky, ponožky nebo rukavice. Funguje to v podstatě stejně jako již zmiňované "OTR" kompresní oblečení, ale je tu několik velkých rozdílů. To, že na tom máte přidané zipy a suché zipy znamená, že je snazší si takové kompresní oblečení oblékat a svlékat a to, že je dělané na míru, znamená, že vám sedí mnohem lépe. U "OTR" kompresního oblečení jsem si všímala, že mi menší velikosti pěkně podporovaly ramena, ale opravdu hodně mi mačkaly prsa - a větší velikosti mi seděly přes prsa, ale byly moc volné přes ramena. U věcí na míru tohle není problémem.


Výhody:

- Vytvořeno přímo pro vás a pro vaše tělo, takže by vám mělo perfektně sedět.

- Můžete si vybrat vlastní vzory a barvy, ačkoliv některé z nejlepších materiálů nejsou dostupné pro dospělé, pokud se specificky nezeptáte.

- Snadné oblékání a svlékání díky zipům.

- Velmi přizpůsobitelné, tudíž pokud časem potřebujete více opory, oblek se dá poslat zpátky a předělat.


Nevýhody:

- Velmi těžké získat bez pomoci ortotika. Je možné kontaktovat jednotlivé firmy přímo, ale většinou pracují téměř exkluzivně s nemocnicemi.

- Pokud přiberete anebo zhubnete, možná budete potřebovat úplně nový oblek.

- Protože se jedná o velmi specializované produkty, může to trvat týdny, než pro vás bude vytvořen (a to samé platí i o případných opravách).


Látkové ortézy s kovovými výztuhami (ortézy pro aktivitu)


Tohle je typ ortézy, který většinou dostanete v nemocnicích, často se jedná o ortézy pro zápěstí a palec, takové béžové obludnosti, vytvořené z látky, ve které jsou odnímatelné kovové části. Mimo NHS jsou dostupné v několika různých barvách a stylech, některé mají kovové části, které lze vyndat, jiné mají kovové části, které jsou dovnitř všité. Tyhle druhy opory fungují docela podobně jako ty natahovací elastické, ale v tomto případě ty kovové výztuhy brání pohybu v určitých směrech. Tyhle ortézy jsou dobré pro krátkodobé používání, například byste si s nimi mohli imobilizovat (znehybnit) zápěstí v momentě, kdy se snažíte zvednout něco těžkého - a potom je sundat pro lehčí práci. Ortézy jako jsou tyto jsou velmi restriktivní, takže pokud je nosíte dlouho, může to vést poměrně rychle ke ztuhlosti a ztrátě svalového tonusu.


Výhody:

- Tyto ortézy za vás dělají hodně práce, takže výrazně pomohou se zátěží, která je vyvíjena na vaše klouby při intenzivní aktivitě.

- Kovové výztuhy mohou být ohnuty tak, aby seděly vašemu tělu, tudíž vám mohou velmi specificky sedět.

- Skvělé pro imobilizaci (znehybnění) kloubů ve velmi nestabilních fázích, například po dislokaci.


Nevýhody:

- Imobilizace (znehybnění) kloubů po delší časové úseky může vést velmi rychle ke ztrátě svalového tonusu a ztuhlosti.

- Restriktivní povaha těchto ortéz může učinit některé aktivity složitějšími, pokud nemůžete používat své klouby v rukou normálně, tak si vyvinete divné zvyky a budete dělat věci zvláštně.

- Kovové výztuhy se mohou zarývat.

- Látka a suché zipy mohou být nepohodlné a mohou způsobit kožní iritaci.

- Ortézy od NHS jsou téměř vždy béžové.


Ortézy a dlahy blokující hyperextenzi


Tyto ortézy a dlahy jsou mé nejoblíbenější. Jsou navrženy tak, aby vám dovolily "normální" pohyb, ale nedovolí vám hyperextenzi, příkladem mohou být takzvané "hinged (cage) knee braces" (speciální kolenní ortézy) anebo třeba "oval-8 finger splints" ("dlahy a fixace prstů oval-8"). Tyto typy ortéz nedodávají oporu ani nevytváří kompresi, jednoduše jen zastavují vaše klouby tak, aby se nedostaly do nepřirozených poloh, do kterých by se dostávat neměly.

Výhody:

- Poskytuje relativně normální rozsah pohybu.

- Tento typ ortézy nemačká ani nestlačuje, tudíž pokud máte problémy s otoky, tak vám vaše ortézy pravděpodobně budou stále sedět!

- Nezabírají tolik plochy těla, například "hinged knee braces" poskytují oporu, ale nezabírají tolik místa, mají panty a popruhy a nic jiného.

- Vlastně si myslím, že vypadají poměrně elegantně ve srovnání s neoprenem.


Nevýhody:

- Jsou drahé - já jsem svoje ortézy na kolena získala přes NHS, ale kdybych si je kupovala sama, tak by mě každá z nich stála (v přepočtu) více než pět či šest tisíc korun.

- Jsou velmi restriktivní v "nebezpečných" směrech, brání vám zkroutit si koleno atd., takže vám může nějaký čas trvat, než si na to zvyknete, pokud jsou vaše "normální" pohybové zvyky velmi hypermobilní.

- Jsou dost objemné a těžce se schovávají pod oblečením. Snažím se tedy vypadat cool i s nimi.


Na míru vyrobené plastové dlahy


Existuje několik různých typů jako například termoplastické dlahy pro terapii rukou anebo AFO (ankle-foot orthosis, v češtině peroneální dlaha), většinou jsou dělané na míru lékaři a jsou vymodelovány tak, aby seděly přímo vašemu tělu. Ten plast, ze kterého jsou vytvořeny, je rozehříván do doby, dokud nezměkne - a pak je přehozen přes/kolem vašeho těla nebo tvarován dle končetiny, která potřebuje dlahu.


Výhody:

- Velmi, velmi přesné tvarování, správně na míru vyrobené dlahy by měly být většinou velmi pohodlné.

- Většinou si můžete vybrat barvu a někdy i vzor.

- Když je dlaha vytvořená specificky pro vás, dovoluje vám přesně takový pohyb, jaký potřebujete - v mých AFO mohu hýbat kotníkem, ale nemohu si zvrtnout kotník, i kdybych stála na jedné noze!


Nevýhody:

- Pod tím plastem se člověk může snadno zpotit a lidé s velmi citlivou kůží mohou snadno a rychle skončit s kontaktní dermatitidou.

- S AFO dlahami je většinou velmi těžké vejít se do běžných bot!!

- Některé termoplastické dlahy mají velmi nízký bod tání, mluvila jsem s lidmi, kterým se roztavily dlahy při omývání v horké vodě či při použití fénu na vlasy.

- Musí být vytvořeny expertem, takže budete muset čekat na setkání s lékařem, nemůžete je jen tak koupit na internetu.


Kineziologická tejpovací páska


Kineziologické tejpovací pásky jsou čím dál tím více populární. Já jsem je poprvé viděla na profesionálních atletech v televizi, konkrétně pár let před tím, než jsem to zkusila na sobě. Jak jsem to poprvé zkusila, tak mě to pohltilo. Používám tyto pásky opravdu hodně... Kupuji je ve velkém a obecně mívám tak 4 nebo 5 různých barev různě po domě. Kineziologická páska zajišťuje dynamickou podporu, což může pomoci zlepšit propriocepci. Fyzioterapeuti mohou tejpovat, tudíž pokud si myslíte, že je to něco, co by vám mohlo pomoci, zkuste se zeptat svého fyzioterapeuta anebo se podívejte na YouTube tutoriály. Hodně tejpingu je pokus-omyl, tudíž se nevzdávejte jen proto, že vám to ihned nejde.


Pár rychlých tipů...

- Pokud aplikujete pásku, ujistěte se, že daná část těla je exfoliovaná, čistá, suchá a bez chloupků. Pokud jste udělali všechno tohle a páska stejně nedrží, můžete zkusit "tape adhesive spray". Já používám "Mueller's Tape Adhesive" a funguje mi to.

- Pokud tejpujete, abyste mohli cvičit, snažte se tejpovat tak hodinku před tím, než vám začne být teplo a než začnete být upocení, abyste dali pásce čas k tomu, aby se k vám pořádně přilepila.

- Pokud si stříháte svojí vlastní pásku z role, zastřihněte rohy každého konce tak, abyste je zakulatili. To snižuje pravděpodobnost, že se konce odloupnou a že se celá páska začne sloupávat.

- Tak přibližně první centimetr a čtvrt by měl být aplikován bez natahování. Prostě to nalepte a dejte si pozor, že to opravdu drží, než začnete přidávat napětí. To pomáhá, aby tam páska zůstala lépe držet.

- Pokud se vaše páska začne sloupávat na okrajích, nemějte pocit, že to musíte hned celé sundat a začínat znovu, zastřihněte odlupující se konce pomocí malých nůžek anebo to přelepte mikropórem.


Doufám, že vám něco z toho pomůže!


Výhody:

- Páska může být téměř kompletně schována pod oblečením (v závislosti na tom, kam jste si pásku aplikovali).

- Můžete si vybrat barvy.

- Nemusíte si hrát se suchým zipem anebo si sundávat ortézy jen proto, že se převlékáte anebo že si jdete lehnout, prostě zatejpujete a necháte to tam. (Tejpování mi dokáže vydržet až přibližně týden.)

- Sportovní vzhled a pocit.

- Můžete zatejpovat oblasti, na které je těžké aplikovat ortézy, jako například záda a ramena.

- Můžete tejpovat pod ortézami pro extra podporu.


Nevýhody:

- Někteří lidé, především lidé s klasickým typem EDS (cEDS) a vaskulárním typem EDS (vEDS) mohou být "tape resistant" - můj/moje kamarád/ka vydrží mít tejpy jen asi půl hodiny před tím, než se to sloupne - a je úplně jedno, jak moc se snaží, aby to drželo a jak moc kvalitní pásku používá!

- Kožní iritace. Hodně lidí s hypermobilními syndromy má poměrně citlivou kůži, někteří mají dokonce ten problém, že páska jim strhává kůži. Hodně "profesionálních sportovních tejpovacích pásek" (které jsou mnohem dražší) obsahuje silnější adheziva, což je dobře proto, že vydrží na kůži déle, ale pro některé hypermobilní jedince to znamená to, že si spolu s páskou odloupnou více kůže! Moje oblíbené pásky jsou Levo Tape a Rea Tape. Rock Tape, 3NS TEX, Kinesio a KT jsou také velmi doporučovány hypermobilními přáteli.

- Je to na jedno použití, musíte opakovaně tejpovat, takže to trvá déle než nasazování ortéz, dlah a bandáží - a je to také méně hospodárné.


Existují pak také specifické typy ortéz, které nesedí ani do jedné z těchto kategorií, jedná se o neustále se měnící odvětví a více a více vylepšených ortéz vychází na trh každý rok. "Sports splinting" začíná být více high-tech a nízkoprofilové. Existují také vylepšené, na míru vytvořené ortézy, které jsou ve svých vlastních kategoriích, ale pokud nějaké takové potřebujete, tak pravděpodobně budete mít ortotika, který o nich ví více než já! Doufám, že vám tento příspěvek poskytne nějaký návod, jaké ortézy a dlahy budou vyhovovat vašim potřebám. Jako vždy budu ráda za vaše zkušenosti a pokud máte něco, co byste k tomu rádi přidali a dodali, tak si to ráda vyslechnu.


Doufám, že je to užitečné, dejte mi vědět, co si myslíte.


----------------------------------------------------------------------------------



Na základě častých žádostí tu máte rychlé představení co se týče použití kineziologické pásky. Nejsem nijak oficiálně trénovaná, tudíž pokud si nejste jisti ohledně tejpování, tak prosím konzultujte svého fyzioterapeuta anebo jiného odborníka. Tento průvodce má za cíl poskytnout pár tipů a triků, které vám pomohou s tejpováním začít a pomohou vám rozhodnout se, jestli je to něco, co vyhovuje vašim potřebám.


Kineziologická páska je velmi pružná páska, kterou lze nosit celé dny. Může být použita pro snížení bolesti, otoku, pro podporu kloubů, zlepšení držení těla a zlepšení propriocepce - to vše bez velkého snížení pohyblivosti (jako se to stává u ortéz). Tejpování je tradičně používáno fyzioterapeuty a dalšími profesionály k řešení různých ortopedických, muskulárních a neurologických potíží. A protože se kineziologická páska stala velmi dostupnou, její použití se stalo velmi populární jak mezi sportovci, tak mezi lidmi se zdravotními potížemi.


Já už kineziologickou pásku používám několik let pro akutní úrazy kloubů, chronickou nestabilitu a špatnou propriocepci. Znám mnoho dalších lidí s hypermobilitou, kteří dělají to samé. Bohužel zatím neexistuje dostatek studií o tejpování, ale zkušenosti pacientů bývají pozitivní.


Zkusila jsem několik značek, většina kineziologických pásek je bez latexu, ale pokud máte citlivou kůži, tak bych doporučila zkusit si nalepit malý kousek na zkoušku v případě, že byste byli alergičtí. Osobně mi přijde adhezivum "Pro" pásek moc silné. A čím silnější je, tím více kůže si strhávám, když se snažím pásku sundat. Často používám Alpidex, REA Tape a Levo Tape jednoduše proto, že se jedná o dobrou kvalitu za dobré peníze a existují v několika různých barvách. Rock Tape a originální KT také bývají často doporučovány, ale jsou o něco více dražší.


Když pásku aplikujete, tak nejdůležitější částí je dle mého příprava. To, jak moc dobře páska drží a jak snadno ji lze sundat se dá zlepšit dobrou přípravou. Ještě před tím, než vůbec myslím na aplikování pásky, si dávám pozor, aby dané místo bylo bez chloupků a nedávno exfoliované. Chloupky mohou působit mnoho problémů, páska se může přichytávat více na ně než na kůži, což činí tejpování méně efektivní a následně je více bolestivé pásku sundávat. Pro ty, kteří netolerují odstraňování chloupků dobře, bych doporučila chloupky alespoň zastřihnout co nejvíce to jde. Exfoliace pomáhá odstranit suchou/odumřelou kůži, což pomáhá pásce, aby vydržela co nejdéle - a také pomáhá zredukovat poškození kůže při odstraňování pásky.


Pokud máte přirozeně velmi jemnou kůži a zjišťujete, že se vám páska snadno odlepuje, můžete zkusit "pre-tape adhesive". Já používám "Mueller Tape adhesive", což napomáhá tomu, aby páska vydržela na svém místě o několik dnů déle. Tyto "pre-tape" spreje dodávají extra lepkavou vrstvu, která pomáhá pásce, aby lépe držela na svém místě.


Když už jste si připravili svou kůži, tak je správný čas, abyste si připravili svou pásku. Pokud je pro vás tejpování novinkou, tak byste mohli začít s předem nastříhanými páskami - sice jsou dražší, ale pro začátečníky je mnohem snazší je používat, pokud si nejste jistí svými tejpovacími schopnostmi. Pokud začínáte s ruličkou pásky, budete muset trochu experimentovat s různými délkami.


Pamatujte si, že stříháte pásku, která je velmi pružná, takže když si tejpujete koleno anebo rameno, tak nepotřebujete ustřihnout celou délku části těla, kterou budete tejpovat. Níže jsou dvě fotky, jedna páska je nenatažená a druhá je natažená tak na 80 %. Můžete vidět, že se to natáhne od přibližně 7,5 centimetrů až přes 10 centimetrů (pozn. - fotky najdete v originálním článku).


Až si ustřihnete délku pásky, tak doporučuji zaoblit rohy pásky. Protože většinou když na sobě pásku máte asi tak den, tak se začnou zvedat a odlepovat okraje, které se pak zachytávají za oblečení, což způsobuje větší odlepování pásky. Odstřižením rohů a zaoblením pásky zredukujete šance, že se vaše páska začne odlepovat. Obrázek níže ukazuje zaoblený levý roh a pravý roh před zaoblením (pozn. - fotky najdete v originálním článku).

Když už jste zaoblili rohy a připravili si kůži, tak je čas tejpovat. Existuje mnoho tejpovacích tutoriálů na YouTube a já mám kinesiology tape Pinterest board, která vám může dodat nějaké nápady a inspiraci.


Když tejpuji pro nestabilitu kloubů, snažím se snížit zátěž na mé vazy tím, že je podporuji z vnější páskou. Protože mám hypermobilitu, moje klouby někdy vyklouznou z jamek, takže cílem tejpování je "vtáhnout" je zpět dovnitř tam, kam patří.


Protože už tejpuju delší dobu, tak jsem se naučila perfektní techniky, které fungují pro mě, ale když jsem začínala, tak jsem se koukala na anatomické diagramy, abych mohla alespoň trochu kvalifikovaně odhadnout, kam si mám pásku nalepit.


Použila jsem také mého partnera a fixu na zvýraznění ramenních svalů (pozn. - fotky najdete v originálním článku).


Když začínám aplikovat pásku, vždy pracuji dále od středu těla a postupně se přesouvám ke středu těla. V tomto případě postupuji od horní části jeho paže a postupně se přesouvám k jeho páteři (označeno tečkovanou čárou na fotkách výše) (pozn. - fotky najdete v originálním článku).


Začněte odstraněním asi 5 centimetrů papírku z pásky, to můžete udělat buď tím, že jej sloupnete anebo jej pouze roztrhnete a odstraníte koncovou část (pozn. - fotky najdete v originálním článku).


Když aplikujete pásku, tak první část musí být aplikována bez jakéhokoliv natahování, protože bude takovou "kotvou/ukotvením" pro nataženou část a pomůže tomu, aby se páska neodlepovala. Většinou aplikuji okolo 5 centimetrů bez jakéhokoliv natažení, jako je vidět na fotce (pozn. - fotky najdete v originálním článku).


Většina pásky pak může být aplikována se značným natažením (asi okolo 80 % - 90 % maximálního natažení). Jen si dávejte pozor, abyste zase nechali několik centimetrů na konci jako takové nenatažené zakotvení. Většinou odlupuji zadní stranu pásky, když se snažím uhladit pásku podle svalových linií.


Jak můžete vidět na fotkách výše (pozn. - fotky najdete v originálním článku), sledovala jsem svalové linie na rameni tak, aby páska táhla paži nahoru a dovnitř k tělu.


Vždycky se snažte pracovat s co nejmenším množstvím pásky, můžete zjistit, že vám stačí jen jeden či dva kousky k troše podpory a proprioceptivní zpětné vazbě - a můžete fungovat normálně. Pokud bojujete s vážnou nestabilitou, možná budete potřebovat trochu více pásky.


** Pro Tip ** Pokud používáte "tape adhesive", tak si můžete všimnout, že i části těla, které nejsou pokryté páskou, jsou docela lepivé. Jednoduše použijte odstraňovač makeupu a vatové polštářky k tomu, abyste zbytek přebývajícího adheziva odstranili.


Když aplikujete pásku, tak vám může vydržet klidně třeba týden, ale někteří lidé mohou být tak trochu "tape resistant", takže to nemusí vydržet tak dlouho. Kineziologická páska vydrží i sprchování, jen se vyhněte přílišným bublinkám a osušte přitlačením a ne třením. To stejné platí pro plavecké bazény.


Pokud se vaše páska začne sloupávat směrem od rohů, můžete zastřihnout tyto části nůžkami místo toho, abyste celou pásku sundávali a začínali znovu.


Pokud máte citlivou kůži, tak si můžete všimnout, že brzké sundávání pásky může odlupovat více kůže, tudíž se vždy snažte sundávat pásku ve vaně anebo používejte produkty, které jsou vytvořeny za účelem odstranění těchto adheziv a tejpů.


Opravdu doufám, že vám toto bude nápomocné. Jako vždy, otázky a komentáře jsou vítány a klidně tento příspěvek sdílejte.


----------------------------------------------------------------------------------



Jakožto součást série o ortézách pro hypermobilní syndromy, tento příspěvek se bude věnovat specificky korzetům. Než začneme, tak chci říci, že nejsem profesionál a nejsem expert na korzety, tohle vše plyne z mých osobních zkušeností a než si vezmete jakékoliv rady z mého blogu, tak si prosím o tomto tématu přečtěte více a zeptejte se svého lékaře, pokud máte problémy se zády.


Trpím chronickou bolestí zad asi od doby, co mi bylo 14 let. Na začátku jsem měla občasné ostré bolesti při cvičení nebo když jsem se pro něco ohnula, pamatuji si, jak jsem se ohnula pro tužku při hodině herectví (bylo mi 15 let) a ucítila jsem tu nejvíc hroznou bolest, jako kdyby mě někdo bodnul... Po neproduktivní návštěvě lékařů jsem se dostala k osteopatce a ta strávila hodiny na mých zádech, kdy uvolňovala všechny namožené svaly. Nakonec bylo rozhodnuto, že příčinou mých potíží jsou sakroiliakální klouby (SI). Je to místo, kde se páteř spojuje s pánví a mělo by jít o poměrně srostlý kloub, držený silnou pojivovou tkání. (Všechno tohle se stalo před mou diagnózou hypermobility, tudíž jsem neměla ponětí, že by něco mohlo být špatně s mou pojivovou tkání.) Zjednodušeně protože byla tahle část mého těla nestabilní, svaly v mé dolní části zad to kompenzovaly a stahovaly se, aby vše drželo na místě.


Po tom, co se povedlo moje záda trochu uvolnit, jsem začala dělat kurz Pilates cvičení, abych posílila svaly - a dobře to fungovalo - ale protože mám výraznou hypermobilitu v oblasti páteře a pánve, tak budu mít asi navždy nějaké problémy.


Nyní mám mírnou skoliózu (páteř ve tvaru S), funkční lordózu (když si stoupnu nebo sednu, tak mi břicho vyjede více dopředu a zadek více dozadu) a také mám nestabilitu všech kloubů. To vše znamená, že mě bolí záda v podstatě pořád. S každodenním cvičením Pilates a fyzioterapie se mi daří tuto bolest držet na nízké intenzitě... ale když ošidím fyzioterapii, můžu skončit v příšerných bolestech se zachycenými nervy, oslabenými klouby - a tak dále.


Spolu v kombinaci s Pilates a fyzioterapií nosím korzety. Nyní mám už pěknou sbírku korzetů a nosím je z několika důvodů...


1) Podporou kloubů zad můžu snížit tlak na své posturální svaly a dovolit jim uvolnit se, což pomáhá minimalizovat křeče.

2) Protože mám posturální tachykardii, mám problém s hromaděním krve a jedna z věcí, které mi pomáhají, je abdominální komprese.

3) Mám problémy s propriocepcí a někdy, když jsem unavená, opravdu nedokážu říct, zda stojím rovně anebo ne! Když si dám na pár hodin korzet, tak se mi zlepší propriocepce.

4) Párkrát jsem si subluxovala (částečná dislokace) některé části zad a v takovou chvíli se mi korzety opravdu hodily!

5) Uplynulý rok jsem měla velké potíže s dislokací žeber od mé páteře. Nosila jsem vysoké korzety, abych udržela žebra na správném místě, pomohla také podprsenka s dlouhou linií.

6) Vypadají opravdu krásně a dodávají vám krásnou siluetu!!

7) Viděli jste někdy NHS ortézu na záda, která by vypadala dobře!


Nenosím korzety pořád a necvičím na pas jako takový, pokud mi ubyde pár centimetrů v pase, tak skvělé, ale není to můj primární cíl... pokud dokážu minimalizovat bolest po dobu pár hodin anebo dopřát svým zádům odpočinek po fyzioterapii, tak mise splněna!


Mluvila jsem s pár přáteli ohledně tohohle a postupně jsem si všimla více a více korzetů na sociálních sítích. Ta nejčastější otázka ze strany mých přátel je, kde začít! Takže tohle je můj návod co se korzetů pro bolest zad týče!


Prostudujte si různé značky, střihy a styly před tím, než začnete přemýšlet o koupi a myslete také na to, kolik do toho chcete dát peněz. Pokud neplánujete svůj korzet nosit každý den, chcete opravdu utratit velkou částku peněz? Možná vy ano, ale já ne! Mám větší zájem o nějaké pěkné za dobrou cenu... seriózní "trenéři pasu" by nedoporučovali levné korzety z několika důvodů, které nejčastěji souvisí se střihem a kvalitou, ale pro to, co potřebuji, mi osobně stačí.


Kostice - všechny korzety mají kostice. Některé stylové korzety mají plastové kostice, ty poskytují malou či žádnou oporu a snadno se zlomí. Pružné ocelové kostice poskytují dobrý balanc podpory s dostatkem flexibility k tomu, aby se přizpůsobily vašemu tělu, což je činí pohodlnými a podporu poskytujícími. Kostice z tuhé oceli jsou spíše pro více seriózní "waist trainers", poskytují hodně opory, ale když vám korzet nesedí perfektně, tak se o vás mohou příliš otírat, způsobovat modřiny, tlaková zranění atd. Potřebujete korzet, který vám bude sedět a potřebujete si na něj postupně a opatrně zvyknout, než jej začnete nosit déle.


Tkaničky - korzetové tkaničky jsou dostupné většinou ve dvou variantách, stuhy anebo styl klasických tkaniček do bot, ty stuhy sice vypadají moc pěkně, ale mají tendenci se povolovat a to, že více kloužou, činí utahování těžším. Ty, co vypadají jako tkaničky do bot, možná nevypadají tak krásně, ale fungují mnohem lépe!


Začala jsem se učit od Lucy's Corsetry a jejích úžasných YouTube recenzí & tutoriálů, je to skvělé místo, kam si jít pro více informací! Obvykle nosím korzety pod prsa, protože většina mých problémů je v oblasti spodní části zad a mám poměrně výrazné křivky, takže napasovat se do korzetů, které jdou i přes prsa a nejsou na míru, je těžké!


Lucy má příspěvek na své stránce, kde má list dobrých, kvalitních korzetů v různých cenových kategoriích, můžete se na to podívat ZDE. A v komunitě lidí, co nosí korzety, je populární začátečnickou značkou například Orchard Corsets. Pokud jste z Velké Británie, tak se zkuste podívat na Corsets HQ skrze ebay. Mezi jejich levným oblečením a fetiš oblečením mají 3 styly korzetů, které jsou identické s Orchard Corsets. Stejná továrna, stejné vzory, ale zasílány z Velké Británie, tudíž jsou levnější a dorazí dříve. Nedávno jsem si pořídila jejich "Money Penny Cincher", což je stejný design jako CS-411. Stálo mě to asi jen (v přepočtu) 700 korun, absolutně výhodná nabídka za kvalitní korzet. Pokud jste objemnější ve spodní části těla, tak mám také několik korzetů z Corset Boulevard a ačkoliv asi nejsou dostatečně silné pro opravdový "waist training", poskytují skvělou oporu.


Vlastním také několik korzetů z Corset Story a dalších levných obchodů. Ačkoliv nejsou doporučovány v rámci komunity lidí, co nosí korzety, nikdy jsem s nimi osobně neměla žádné problémy. S veškerým oblečením platí to, že dostanete to, za co si zaplatíte, takže si opravdu vše pečlivě před objednáním rozmyslete. Myslím, že korzety mohou opravdu pomoci lidem s bolestí zad, pokud je to provedeno správně, ale stejně jako se všemi dalšími podpůrnými pomůckami je důležité trénovat a budovat svaly. Opora bez cvičení povede jen k dalším problémům! Zaměřte se na to, abyste pokračovali se svou fyzioterapií a běžným cvičením, pokud plánujete nosit korzety, především pokud je plánujete nosit po delší časové úseky! Pokud plánujete nosit korzety pravidelně a pokud se plánujete zaměřovat na "trénink pasu", tak je potřeba zaměřit se na kvalitu korzetu, který nosíte - pokud máte takové finanční možnosti, tak korzet vytvořený na míru je nejlepší variantou. Lucy má mapu lokálních výrobců korzetů zde, takže si můžete vyhledat ty, kteří jsou vám nejblíže!


Pokud si o korzetech chcete přečíst více, tak Lucy má nyní knihu o korzetech, kterou si můžete koupit skrze Amazon.


Doufám, že to alespoň některým z vás pomohlo, prosím, dejte mi vědět, co si myslíte! Zatím čau!


----------------------------------------------------------------------------------



Dlahy na prsty od Zomile jsou cenově dostupné, vysoce kvalitní stříbrné a zlaté prstové dlahy pro poruchy jako jsou Ehlers-Danlosovy syndromy, Marfanův syndrom, revmatoidní artritida, syndrom (deformita) labutí šíje a další.

Tyto dlahy blokují hyperextenzi prstů, zatímco stále povolují normální funkci rukou. Úplně je miluju, nejen že vypadají jako šperky, ale fungují mnohem lépe než mé staré dlahy z termoplastického materiálu! (S těmi mými termoplastickými se stále dokážu pod tlakem dostat do hyperextenze, ale tyhle jsou mnohem silnější.)


Změřila jsem si prsty pomocí levného měřiče prstů pro zvolení správné velikosti prstýnků z ebay a objednala jsem je. Ze Zomile mě kontaktovali ještě ten samý den a měla jsem takové štěstí, že jsem své první tři dlahy získala během jednoho týdne. Dlahy, které nejsou skladem, když objednáváte, mohou trvat několik týdnů (než vám je vyrobí a pošlou).


Zomile začali s nabídkou lesklých stříbrných dlah, ale rozšířili svou nabídku i o leštěné stříbrné, zlaté a stříbrné s kamínky! Cena se odvíjí od stylu a velikosti dlahy, kterou potřebujete.


Pokud jste pracovník ve zdravotnictví a chcete dodávat stříbrné dlahy, tak Zomile Ring Splints poskytují stříbrné prstové dlahy skrze NHS a Acess to work, prosím, kontaktujte je skrze zomile@hotmail.com pro více informací, jak objednávat.


Pokud máte jakékoliv otázky či komentáře, prosím, nestyďte se zeptat.


----------------------------------------------------------------------------------



Ok, takže dnes ráno jsem dostala tuhle skvělou ortézu/dlahu palce a rozhodla jsem se sepsat rychlou recenzi (nemohla jsem najít žádné jiné recenze tohohle modelu online, takže jsem si řekla, že bych měla napsat svojí).


Než začneme, tak ačkoliv jsem studentkou ergoterapie (pozn. - článek je z roku 2014, kdy Jo Southall ještě studovala, v současné době už má však vystudováno) a používám různé ortézy a dlahy často ve svém každodenním životě, nedělá to ze mě experta a tak bych vás ráda podpořila v tom, abyste se o této možnosti pobavili se svými lékaři před tím, než budete zkoušet jakékoliv rady z mého blogu.


Tohle je "Rhizomed Thumb Support" od Medi. Je to lehká, ale velmi odolná dlaha pro metakarpofalangeální kloub palce, je dostupná ve třech velikostech pro levou i pravou ruku. Nosím velikost S na mé levé ruce.


Snažila jsem se (neúspěšně) nalézt dynamickou dlahu pro můj palec, která by pomohla předejít hyperextenzi, ale zároveň by povolila normální flexi metakarpofalangeálního kloubu. Stručně řečeno, protože jsou moje ruce tak silné, že se dokážu dostat do hyperextenze přes většinu dynamických dlah, tak začalo být jasné, že pro některé úkony si budu muset imobilizovat (znehybnit) palec, abych se vyhnula hyperextenzi a abych předešla subluxaci. Jsem myslím vcelku neobvyklým případem ve světě hypermobility, byla jsem velmi dobrým horolezcem před tím, než se můj zdravotní stav zhoršil, takže v tom bodě byla moje síla ruky vyšší, než jak je to běžné. Moje síla ruky je stále docela dobrá, ale to mě nečiní o nic méně hypermobilní, na jednu stranu mi to pomáhá v prevenci dislokací, ale zároveň to znamená, že dost zatěžuju své dlahy. Pár termoplastických dlah jsem dokonce zlomila. Fotografie níže znázorňuje, jak můj palec vypadá bez toho, aniž by na něj byl vyvíjen jakýkoliv tlak, takže si teď představte ty ne-úplně-dobré pozice, ve kterých můj palec končí, když přidáme nějaký tlak na nestabilní klouby (pozn. - fotky najdete v originálním článku).


Takže ortézy a dlahy jsou nutností k tomu, abych se vyhnula zranění (a abych se vyhnula tomu, že mi spadne všechno, co se snažím zvednout!).


Medi dlaha je vyrobena z jediného plátku hliníku, s jemnými popruhy a poutky na suchý zip, které vše drží na místě. Dlaha je tak silná, že ji nedokážu ohnout pomocí mého svalového tonusu a můj palec je držen v té samé pozici, i přes veškerou snahu najít na tom nějakou chybu! Mírně jsem tu dlahu (záměrně) ohnula, aby mi lépe seděla na ruce, funguje to v pořádku.


Ty samotné popruhy jsou jemné a ten suchý zip lze úplně odepnout/sundat, takže z toho můžete ty popruhy odepnout velmi snadno, usnadňuje to nasazení a také to znamená, že pokud jsou popruhy moc dlouhé, tak můžete sundat suchý zip, zastřihnout popruh a pak to vše vrátit zpátky, aniž byste museli našívat suchý zip zpět!


Celá dlaha je velmi lehká a velmi silná a kovové části jsou lemovány měkkým vyztuženým materiálem, který se netřepí a nelítá z něj chmýří. Celkově si také myslím, že je docela atraktivní, pokud jde o dlahy. Design je poměrně nízkoprofilový, otevřený, takže to znamená, že zde není až tak moc kontaktu s kůží v porovnání s jinými dlahami pro palec. To je skvělé na léto (upocené dlahy jsou hrozné) a je to také docela dobré pro osoby s citlivou kůží nebo pro osoby se sklony ke kontaktní dermatitidě atd. Ten otevřený design je také dobrý pro osoby, které mají sklony k otokům palce, ta poutka jsou nastavitelná a otevřený design znamená, že nebudete muset bojovat, abyste nacpali oteklý palec do úzké dlahy.


Nosila jsem ji celé ráno, když jsem se připravovala na plavání a měla jsem snídani atd. a i přes imobilizaci (znehybnění) palce kromě horního kloubu mi to nepřišlo těžkopádné a zvládla jsem si vyčistit zuby, obléknout se, obout si boty a upravit si vlasy, aniž bych se u něčeho zasekla, aniž bych byla frustrovaná a aniž bych se omylem přilepila suchým zipem na něco jiného!


Dlaha podporuje také střed dlaně, bez omezení pohybu mých prstů. Zvládla jsem uchopit malé předměty bez větších problémů, jediný důvod, proč jsem si musela dlahu sundat, bylo psaní zpráv... nedovoluje mi totiž takový rozsah pohybu, abych používala můj dotykový mobilní telefon tak jako normálně, takže proto jsem si dlahu sundala. Upřímně, to pro mě není takový problém, protože za normálních okolností stejně nepotřebuji dlahu na psaní zpráv.


Rychle jsem se projela v kuchyni na vozíku (s normálními koly, ne s těmi s elektrickým pohonem) a to bylo trochu zvláštní... jako kdyby tu bylo něco v mé ruce mezi poháněcí obručí, ale dokázala jsem se docela dobře pohybovat a i udělat wheelie, takže to není problém a myslím, že si na to docela rychle zvyknu. Také si myslím, že mi nějaký čas potrvá, než si zvyknu s touto dlahou psát na laptopu. Ale znovu, běžně si nedávám dlahy na mé palce při psaní, tudíž to nebude tak velký problém.


Jediný problém, který s těmito dlahami vidím, jsou ty velikosti. Nosím velikost S... a nemám zrovna nijak malé ruce! Pokud by Medi přišlo s velikostí XS, tak by to bylo skvělé.


Ta dlaha stojí asi (v přepočtu) 1 400 korun a myslím, že to za ty peníze stojí - s dlahami, jako s čímkoliv jiným... dostanete to, za co si zaplatíte!


Pokud máte jakékoliv dotazy ohledně této dlahy nebo čehokoliv jiného, napište mi komentář a já vám odpovím. Zatím čau."


----------------------------------------------------------------------------------

Zebra s nápisem Překlad: Ortézy, dlahy a bandáže pro hypermobilní syndromy

74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page