top of page
  • Obrázek autoraehlersdanlos

Kdy vyměnit lékaře?

Aktualizováno: 27. 3.

Otázka, kterou si pravděpodobně alespoň jednou za život pokládá velká část pacientů s postiženími anebo chronickými onemocněními - kdy vyměnit lékaře? Samozřejmě ale bohužel neexistuje jednoznačná odpověď...


Výměna lékaře je ve společnosti tak trochu takové tabu. Na pacienty, kteří vymění lékaře (byť třeba jen jednou) se občas kouká špatně - mohou být vnímáni jako chronicky nespokojení stěžovatelé aneb jako hypochondři a simulanti, co se snaží najít lékaře, který jim takzvaně "půjde na ruku". V mnoha případech to ale nemůže být dále od pravdy - existují totiž situace, kdy je změna lékaře opravdu na místě...


V angličtině na téma "kdy vyměnit lékaře" existuje mnoho různých článků. Například stránka kliniky Thrive Family Medicine obsahuje článek o 10 znameních, že nastal čas, abyste vyměnili svého lékaře. Prvním znamením je, když se váš lékař soustředí především na sebe, často vás přerušuje a odvádí hovor svým směrem a má tendenci mluvit spíše o sobě, než aby se zaměřoval na problémy a potřeby, kvůli kterým jste jeho ordinaci navštívili. Druhým znamením je, když nemůžete pořádně komunikovat se svým lékařem: například máte pocit, že vám váš lékař nenaslouchá, neustále vás přerušuje, když se snažíte popsat svou situaci, nikdy vám nedá čas ani prostor na otázky a máte pocit, že s ním nemůžete být upřímní. Dalšími body jsou například to, že daný lékař není tím expertem, kterého potřebujete (například vůbec nezná vaše vzácné onemocnění a ani jej to nezajímá, ač je to důležitá součást vašich problémů), když nadměrně předepisuje léky (například i v momentě, kdy to není potřeba a kdy si ani nevyslechl vaší situaci a diagnózu), když se chová neprofesionálně (například když se k vám chová hrubě a nadřazeně), když se rozruší či naštve v momentě, kdy vás zajímá i názor dalšího lékaře, když odmítá spolupracovat s dalšími lékaři (například když jej absolutně vůbec nezajímají relevantní zprávy a názory od ostatních lékařů), když absolutně nedrží krok se současnými doporučeními a postupy nebo pokud vás váš lékař jakkoliv ohrozil (například velké chyby z neznalosti). Článek na stejné téma ze stránek Oak St. Health doplňuje například to, že je vhodné vyměnit lékaře v momentě, kdy bezdůvodně odmítá poslat pacienta na potřebná vyšetření nebo ke specialistovi. Některé články také uvádějí, že by pacienti samozřejmě měli vyměnit lékaře v momentě, kdy jejich zdravotní stav vyžaduje bezbariérovost a jejich lékař nemá bezbariérovou ordinaci (a ani se nesnaží nic změnit tak, aby měli pacienti snadný přístup do budovy a ordinace) nebo když lékař bezdůvodně nerespektuje či odmítá (anebo zesměšňuje) pacientovy potřeby (například když pacient kvůli svým postižením potřebuje doprovod blízkého člověka nebo když potřebuje mít vše předem napsané a své problémy čte z papíru třeba kvůli problémům s pamětí). Některé články obsahují i tipy na to, jak vybrat správného lékaře - pomoci může například to, že si vyhledáme profil daného lékaře a jeho recenze anebo když danému lékaři napíšeme email s dotazem, jestli má zkušenosti s daným vzácným onemocněním.


Není žádným tajemstvím, že si lidé někdy nesednou. To se může stát i ve vztahu mezi pacientem a lékařem - prostě nejsou na "stejné vlně" a není to nutně vina ani pacienta, ani lékaře. Je normální, že si člověk nerozumí s každým.


Vztahy lidí mohou být také ovlivněny různými předsudky, mýty, stereotypy a generalizacemi, ať už na základě vzhledu nebo identity. To je opravdový problém, který se někdy nedá řešit jinak než přerušením kontaktu s daným člověkem. Nemůžete totiž nikoho donutit, aby vás začal přijímat a respektovat, aby neměl urážlivé či stigmatizující komentáře a podobně. Lékaři jsou také jenom lidé se svými vlastními problémy, názory a chybami, tudíž se může stát, že má například bohužel nějaká žena zkušenost se sexistickým lékařem či že má nějaký pacient s psychiatrickým onemocněním zkušenost se stigmatizujícím lékařem. A je naprosto normální, že by v takové situaci chtěl pacient vyměnit ošetřujícího lékaře.


Různé články tedy mohou pomoci, avšak finální rozhodnutí o tom, zda a v čem lékař nevyhovuje a že je čas na změnu, je jen na samotném pacientovi. Důvody se mohou pohybovat od zdánlivě mírných až po velmi závažné. A ač může být těžké změnit lékaře - například ze strachu, jak nás kvůli tomu ostatní budou vnímat - je potřeba myslet na to, že jde o naše zdraví a ne o to, co si o nás ostatní lidé budou myslet. A pokud někdo ve vašem okolí mění lékaře, snažte se být chápaví - mnohdy totiž nevíme celý příběh a "problém" nemusí být nutně na straně pacienta (a někdy nemusí být "problém" na žádné straně, ale situace se jednoduše vyvine tak, že je změna lékaře tou správnou volbou).


Je potřeba nejspíše také zmínit to, že změna lékaře není jednoduchá, takže bychom neměli soudit pacienty za to, když mají problém změnit lékaře například kvůli medical traumatu anebo kvůli tomu, že je těžké sehnat lékaře, který nabírá nové pacienty a všude jsou dlouhé čekací doby.

Ilustrace zebry s nápisem Kdy vyměnit lékaře?






40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page