top of page
  • Obrázek autoraehlersdanlos

Červenec je disability pride month

Aktualizováno: 27. 3.

Disability pride month vznikl v Americe - měsíc červenec byl vybrán proto, že tehdejší prezident Spojených Států George H.W. Bush dne 26. července 1990 podepsal "American with Disabilities Act (ADA)" - zákon týkající se Američanů s postižením, který zakazuje diskriminaci postižených osob v mnoha různých ohledech a zaručuje určitou míru bezbariérovosti na veřejných místech.


Podepsání tohoto zákonu bylo těžce vybojované vítězství - postiženými lidmi, kteří demonstrovali - např. demonstrace "Capitol Crawl". Capitol Crawl se konal 13. března 1990, kdy přes 1000 lidí pochodovalo od Bílého domu ke Kapitolu, aby vyžadovali podepsání již zmiňovaného "Americans with Disabilities Act". Když dorazili ke Kapitolu, přibližně 60 lidí slezlo ze svých vozíků, dalo pryč své pomůcky pro mobilitu a snažili se vylézt nahoru do Kapitolu po schodech. "Crawl" v angličtině znamená "plazit se", proto se této akci říká "Capitol Crawl". Capitol Crawl byl také skvělou ukázkou, jak architektura, která není bezbariérová, ovlivňuje postižené. V té době se Capitol Crawl sice nevěnovala velká pozornost v médiích, ale i tak to byla významná událost, která se zapsala do historie. Nejmladší účastnicí, která vylezla schody, byla v té době osmiletá Jennifer Keelan-Chaffins, která žije s mozkovou obrnou a věnuje se aktivismu za práva postižených již od svých šesti let.

Od té doby byl tento měsíc oslavován i v jiných zemích, například ve Velké Británii. V Americe se v tento měsíc konají průvody například v Los Angeles, New Yorku, San Franciscu a San Antoniu.

Co je tedy přesně disability pride a proč je to důležité?


Disability znamená postižení a pride znamená hrdost. Je to vlastně velmi podobné LGBT+ pride měsíci, kterým je měsíc červen.


Možná si ale říkáte, proč by byl někdo hrdý na to, že je postižený?


Disability pride ale není o tom mít "radost" z toho, že máme nějaké postižení - i wikipedie udává, že tento měsíc existuje proto, aby "se naslouchalo lidem s postižením - o jejich právech a o tom, co potřebují". Předně je to tedy o tom, abychom si uvědomili, že postižení lidé tu žijí s námi a mnohdy v tichosti bojují s nespravedlností, ableismem a nedostatkem pochopení, pomoci a podpory. Je to o tom, abychom jim vytvořili více prostoru vyjádřit se a abychom jim více naslouchali.


Disability pride je například i o sebelásce, sebepřijetí - dát najevo, že se máme rádi takoví, jací jsme. Se vším všudy. Že se za sebe nestydíme a nebudeme se schovávat. Postižení pro spoustu lidí není jen diagnóza na papíře, ale jejich součást - něco, co ovlivňuje, jak vidí svět, co zažili a kým dnes jsou - součást jejich identity.


Je to také o tom dát najevo, že životy postižených jsou stejně důležité a hodnotné jako životy nepostižených lidí. V posledních letech covid odhalil něco, co se ve společnosti skrývalo vždy - ableismus, vidění postižených jako těch "méně hodnotných". Například když jsme stále poslouchali, že "se nemusíme bát, protože to nejvíc zasahuje postižené a/nebo chronicky nemocné", jako kdyby životy těchto lidí znamenaly něco méně. Disability Pride se snaží ukázat, že postižení lide jsou lidé jako všichni ostatní - též mají své rodiny, práci, koníčky, sny a cíle.

Tento měsíc je také oslavou a připomínáním si všech, kteří bojovali a bojují za práva postižených. Je také oslavou toho, že ač svět není vytvořený pro postižené, tak stále bojují a překonávají každodenní bariéry, nevzdávají to.

Mnozí postižení lidé mají velmi komplikované pocity ohledně svých diagnóz. A tak je to v pořádku. Je normální mít chvíle, ve kterých například myslíte na to, jak by bylo jednodušší nemít postižení, se kterým musíte žít. Je normální si někdy zabrečet či zanadávat na to, jak vás vaše potíže omezují v každodenním životě. Disability Pride neznamená, že musíte milovat vše spojené s vaším postižením.

Disability pride má též svoji vlajku - jsou dvě nejznámější a nejpoužívanější:


Jedna je designovaná Annou Magill. Tato vlajka je složená z několika částí, přičemž každá z nich reprezentuje jinou část komunity postižených lidí. Černé pozadí reprezentuje postižené osoby, které o svůj život přišly a význam barevných pruhů je následovný: červený pruh reprezentuje fyzická postižení, žlutý kognitivní postižení a postižení intelektu, bílý pruh je pro osoby s neviditelnými a nediagnostikovanými postiženími, modrý je pro duševní onemocnění a zelený reprezentuje senzorická postižení. Vzhledem k tomu, že vlajka může být nepříjemná například pro osoby se senzorickou hypersenzitivitou či např. při scrollování na obrazovce mobilu může způsobit efekt, který v některých lidech může vyvolat např. migrénu, byla pozměněna - pruhy jsou rovné (místo tvaru blesku) a barvy jsou méně křiklavé a více pastelové.


Druhou často používanou vlajkou je vlajka se třemi vodorovnými barevnými pruhy - zlatá (nahoře), stříbrná (uprostřed), bronzová (dole). Byla designovaná v roce 2017 tanečníkem Erosem Recio. Tato vlajka má reprezentovat osoby s postižením, jejich boj za práva - a související záležitosti jako je disability pride movement a paralympijské hry. Zlatá, stříbrná a bronzová má evokovat 3 medaile na paralympiádě a má reprezentovat kolektivní zdolávání překážek více než soutěživost a meritokracii, které bývají s těmito událostmi spojené. Tři pruhy/barvy znázorňují fyzické, mentální a senzorická postižení.

ADA byla jen začátek - Disability Pride nám připomíná, proč bychom dále měli bojovat za lepší život pro všechny postižené - a to nejen tento měsíc.

Ilustrace zebry s nápisem Červenec je disability pride month a s dvěma vlajkami, které reprezentují skupinu zdravotně postižených (jedna je černá s pěti diagonálními pruhy - zleva doprava červená, žlutá, bílá, modrá, zelená - a druhá má tři vodorovné pruhy - ze shora dolů zlatá, stříbrná a bronzová).

71 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page