top of page
  • Obrázek autoraehlersdanlos

Mýty a mylné představy o chronické únavě

Aktualizováno: 27. 3.

Dnes se podíváme na 7 mýtů a mylných představ o chronické únavě.


#1 - "Člověka s chronickou únavou zaručeně poznáte."

Ne. Stejně jako u chronické bolesti - chronickou únavu nemůžete vidět (nebo alespoň ne vždy). Občas může být vidět, ale často je špatně interpretovaná - například jako lenost, nezájem, nedostatek snahy apod. Každý také chronickou únavu prožívá trochu jinak a stupeň únavy se může měnit ze dne na den - stejně jako u chronické bolesti.


#2- "Chronická únava je jen lenost nebo nedostatek motivace."

Chronická únava není lenost ani nedostatek motivace. Lidé s chronickou únavou mají často spoustu věcí, které by chtěli dělat - jen jsou prostě moc vyčerpaní na to, aby se daným činnostem věnovali.


#3 - "Chronická únava musí znamenat chronický únavový syndrom (CFS/ME)."

Chronická únava může být i symptomem jiné poruchy než jen syndromem samotným - mnoho diagnóz je doprovázeno chronickou únavou. Mnoho lidí s EDS či POTS (syndrom posturální ortostatické tachykardie) trpí chronickou únavou.


#4 - "Chronická únava je pouze psychického rázu / fyzického rázu."

Někdy si lidé mají tendenci myslet, že se jen cítíte unaveně, zpomaleně a to je celé, někdy si zase mohou myslet, že únava vás limituje pouze ve fyzických aktivitách. Každý chronickou únavu prožívá trochu jinak, ale chronická únava může mít vliv nejen na fyzickou aktivitu, kdy je pro některé osoby i těžké vstát z postele, ale i na stránku více psychickou - paměť, schopnost přemýšlet, schopnost udržet pozornost apod.


#5 - "Fyzická aktivita vždy pomůže překonat únavu."

Na opravdovou silnou únavu a vyčerpání cvičení nepomůže - a naopak může únavu ještě prohloubit. Každý člověk je jiný a to, že někomu pomáhá na mírnou únavu cvičení, neznamená, že každému člověku s chronickou únavou pomůže fyzická aktivita.


#6 - "Vždy pomůže napít se kávy."

Stejně jako u fyzické aktivity - káva nepomůže vždy a každému. Některým lidem může i vyloženě škodit.


#7 - "Člověk se z únavy vždy vyspí."

Častá mylná představa je, že když se člověk s chronickou únavou vzbudí po ránu, tak musí být odpočatý, zvlášť když spí třeba 12 hodin. Není tomu tak - chronická únava nemusí nutně souviset se spánkem - tj. člověku se nemusí chtít vyloženě spát a spánek nemusí pomáhat.

Ilustrace zebry s nápisem Mýty a mylné představy o chronické únavě

97 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page