top of page
  • Obrázek autoraehlersdanlos

Jak technologie pomáhají

Aktualizováno: 27. 3.

Stejně jako naše ostatní články, ani tento článek není žádnou reklamou ani placenou propagací. V dnešní době máme technologie, o kterých si lidé před pár desítkami let či dokonce i před pouhými pár lety mohli nechat pouze zdát. Mnoho lidí používá vymoženosti dnešní doby pro svou práci či pro zábavu - jak to ale vypadá, když tyto produkty pomáhají postiženým?


To, jak to může vypadat, ve svém krátkém videu "The Greatest" krásně znázorňuje firma Apple. Krátké video začíná demonstrací toho, jak lidé mohou díky virtuální asistentce Siri ovládat různé části své domácnosti - mohou ovládat třeba i rolety anebo světla. Siri může také uživateli odpovídat na otázky, aniž by člověk musel používat ruce, aby si manuálně vyhledal informace (třeba informace o teplotě a počasí) - mobilní telefony od Applu lze v dnešní době ovládat hlasem velmi snadno a člověk potřebuje ruce už jen na opravdu velmi málo úkonů. Lidem může také pomáhat například funkce "Assistive Touch" a čtení obrazovky pro osoby s takovými postiženími, které se týkají zraku. Zrakově postiženým může pomoci i identifikace předmětů a barev skrze fotoaparát telefonu. Video dále pokračuje demonstrací toho, že hlasové ovládaní funguje třeba i pro pořizování fotek, že Apple hodinky umí detekovat dětský pláč, což může upozornit rodiče, kteří mají sluchové postižení, či že se Apple počítače dají ovládat gesty, což může pomoci lidem, kteří mají problémy s pohybem končetin (například lze určité funkce ovládat pohybem pusy, mrknutím oka a podobně). Často se jedná o zdánlivé drobnosti či funkce, které nejsou na první pohled viditelné, ale lidem s postižením mohou výrazně změnit život k lepšímu.


Apple udělal podobné krátké video již v roce 2016 s názvem "Apple - Accessibility - Sady", ve kterém můžeme vidět osoby se zrakovými a sluchovými postiženími a postiženími, které mají vliv na mobilitu. Video opět ukazuje, jak lze pracovat na počítači pohybem hlavy a obličeje, že telefon pomáhá hlasově detekovat obličej při focení (pro osoby se zrakovým postižením), že lze ovládat některé prvky domácnosti pouhým kliknutím na telefonu, že lze propojit s telefonem naslouchátka a upravovat jejich nastavení přes mobilní telefon, vidíme také scénu s postupným zvýrazňováním čteného textu, které může pomáhat se soustředěním nebo že Apple hodinky mají v nastavení cvičení zařazené i používání vozíku... krátké video je zakončeno informací, že editorkou videa je Sady Paulson, zaměstnankyně Apple, která žije s mozkovou obrnou a edituje videa pomocí pohybů hlavy a obličeje.


Občas si někteří lidé myslí, že je existence různých z již zmiňovaných funkcí jen výsledkem lidské lenosti - nic by ale nemohlo být dále od pravdy. Všechny tyto funkce pomáhají lidem s různými postiženími v tom, aby mohli být co nejvíce samostatní a soběstační - a aby byli v bezpečí. Je velký rozdíl, pokud potřebujete pomoc od druhého člověka i k tomu, abyste vytočili jedno číslo anebo abyste poslali jednu esemesku - nebo jestli každodenní komunikaci zvládnete úplně sami a můžete si s lidmi volat a psát kdykoliv potřebujete anebo kdykoliv se vám zachce.


Ač Apple rozhodně není jedinou firmou, která vyrábí produkty, které jsou často takzvaně "disability-friendly", tak se Apple stal v tomto směru velmi oblíbeným a často zmiňovaným. Produkty od Apple používá například youtube tvůrkyně Molly Burke, která žije se zrakovým postižením: už před několika lety vydala videa "How I use technology as a blind person! - Molly Burke (CC)" a "How I Use Technology As A Blind Person, Pt 2", ve kterých skvěle popisuje, jakým způsobem používá především mobilní telefon a laptop. Molly Burke má na svém youtube kanále i další videa týkající se chytré domácnosti, protože poměrně nedávno renovovala svůj první byt.


O Apple HomeKit se zmiňuje i video "Smart Homes Are Game Changer for People With Disabilities I NBC News", které ukazuje, jak lze ovládat hlasem přes telefon téměř celý dům (zámky, dveře, rolety, světla, termostat). V dnešní době existuje mnoho velkých i malých spotřebičů a dalších součástí domácnosti, které mají svou "chytrou" verzi: chytré reproduktory, chytré zástrčky, chytré žárovky, chytré termostaty, chytré vařiče, chytré ledničky, chytré vysavače a dokonce třeba i chytré matrace - a mnoho dalšího. Existují také "chytré" zvonky s kamerou, kdy třeba i ze svého mobilu z postele vidíte, kdo je za vašimi dveřmi a můžete danému člověku cokoliv vzkázat.


Apple je také často opěvován pro své hodinky Apple Watch, které umí například rozpoznat pád a zavolat pomoc, umí naměřit tep, EKG, hladiny kyslíku v krvi (a upozorní na případné abnormality) a člověk na nich může záviset (co se komunikace týče) i v momentě, kdy ztratí přístup k telefonu. Apple Watch má také medical ID, kam se dají zapsat zdravotní informace pro případ nouzové situace anebo třeba upozornění, že je čas na medikaci. Chytré hodinky ale také vyrábí například Fitbit, Garmin anebo třeba Samsung, takže Apple není zdaleka jediný. Podobná a ještě další měření (například měření spánku) hravě zvládá prsten Oura ring, což rozebral například Petr Mára ve videu "Oura ring - Jak hacknout spánek a zdraví pomocí prstenu [4K]".


Microsoft přišel také se sérií Microsoft Adaptive Accessories, tedy doplňky, které mohou pomoci lidem s postiženími používat různé technologie (jedním z těchto produktů je například speciální počítačová myš). To ve svém videu "How I Use A Computer With My Disability" vysvětluje Squirmy and Grubs.


Nemusí se však jednat pouze o telefony, počítače, domácí spotřebiče a další doplňky do domácnosti - firma L'Oréal poměrně nedávno přišla s produktem HAPTA - jedná se o první makeup aplikátor/aplikátor rtěnky pro osoby s limitovanou mobilitou rukou. Firma Liftware zase vyrábí speciální příbory, které jsou určeny pro osoby s třesem rukou (to je časté například u Parkinsonovy choroby).


Nové technologie jsou používány i ve vývoji pomůcek jakými jsou třeba vozíky. V dnešní době existuje například elektrický vozík Scewo, který dokáže zdolat i schody (maximální stoupání 36 stupňů a maximální výška schodu 20 centimetrů) anebo třeba Action Trackchair, který se hodí do terénu, který je pro běžné vozíky nezdolatelný. Existují také "standing wheelchairs", které se dají nastavit tak, že umožňují uživateli, aby si v rámci vozíku stoupnul. Existence takových technologií ale částečně znepokojuje některé osoby s postižením - a to právem - vyvstávají obavy, aby si společnost náhodou neřekla, že není potřeba dělat místa bezbariérovými, protože si v dnešní době člověk může koupit takový vozík, který zvládne téměř všechny typy terénu a podmínky - přehlížejíc, že tyto produkty většinou stojí více než auto (ceny se pohybují v desítkách tisíc dolarů) a že si je většina lidí s postižením tedy nemůže dovolit (a některým lidem tyto produkty navíc ani nemusí vyhovovat, protože je například nelze plně uzpůsobit jejich potřebám). Mnoho elektrických vozíků je v dnešní době také polohovatelných do té míry, že je mohou používat lidé, kteří mají problém sedět a potřebují spíše ležet. Existují také lehčí a lehčí vozíky - například manuální vozíky Panthera X celkově váží pod pět kilo a elektrické vozíky Foldawheel váží okolo dvaceti kilo.


Služby jako objednání potravin (rohlik.cz, kosik.cz nebo třeba nakup.itesco.cz), dovoz jídla (wolt.com, foodora.cz) anebo třeba konzultace s lékařem přes videohovor, které v České republice nabízí například EUC, jsou dostupné a aktivně pomáhají jen díky tomu, jak šel vývoj technologií kupředu. Existují také aplikace jako je například Be My Eyes, která formou videohovoru spojuje osoby se zrakovými postiženími s dobrovolníky, kteří mohou pomoci s každodenními problémy a překážkami, kterým lidé se zrakovým postižením čelí (například přečtení menu, identifikace barvy a podobně). Dále je tu třeba AXS map - mapa, která zobrazuje bezbariérová místa (primárně pro vozíčkáře).


A jak mohou technologie pomáhat specificky lidem s EDS? To se různí dle toho, jaké konkrétní potíže daný pacient má. Abychom uvedli ale alespoň nějaké příklady, tak se může jednat například o diktování hlasem a používání virtuální asistentky Siri při problémech s prsty a ovládání různých částí domácnosti při problémech s mobilitou nebo třeba přibližné monitorování srdce pomocí chytrých hodinek. Může se jednat také třeba o používání adaptivní myši například již od zmiňovaného Microsoftu při limitované funkci rukou či prstů anebo se může jednat třeba o použití chytrého/robotického vysavače při potížích s pohybem a fyzickou námahou/aktivitou. Mohli bychom sem pravděpodobně zařadit i TENS (transkutánní elektrická nervová stimulace) přístroje, které jsou v dnešní době k dostání i ve velmi malé velikosti či dokonce v bezdrátové verzi (například Livia pro menstruační bolesti anebo bezdrátový Body Clock iTens). Někteří pacienti také používají Embr Wave, což je takový náramek, který pomáhá s návaly horka (tento produkt cílí především na ženy v menopauze). Pro více různých tipů si nezapomeňte přečíst náš článek "Co pomáhá pacientům s EDS...? Tipy a triky z pacientských skupin.".


Je tu ale jeden problém - nebo spíše dva, o kterých je potřeba se zmínit... Ač všechny tyto věci pomáhají, tak nebývají nejlevnější, což je pro osoby s postiženími mnohdy velkým problémem. Mnoho lidí s různými druhy postižení žije v chudobě anebo na hranici chudoby a "chytrá" domácnost je tedy mnohdy pochopitelně tím posledním, co je v jejich situaci zajímá. Jedná se o takzvanou "disability tax" (neboli daň z postižení), kdy lidé s postižením musí zaplatit mnohem více než běžný člověk, aby měli lepší kvalitu života - ač mají lidé s postižením průměrně méně peněz. Proto je důležité o tomto problému zvyšovat povědomí - v ideálním světě by se již zmiňované technologie měly dostávat do rukou všem lidem, kterým mohou pomoci nejvíce. Druhou potíží může být také to, že mnoho funkcí "chytrých" produktů je dostupných pouze v angličtině či v jiných, větších jazycích - čeština se pochopitelně se svými necelými 11 miliony mluvčích nedostává ani do seznamu 45 jazyků s největším počtem mluvčích. To může bohužel ovlivnit přístup česky mluvících uživatelů k některým funkcím a je také potřeba o tom mluvit, protože by lidé měli mít přístup k technologiím, které pomáhají - bez ohledu na to, kde se narodili a jakým jazykem mluví.


Videa na youtube (v češtině) o "chytrých domácnostech":

Ilustrace zebry s nápisem Jak technologie pomáhají

34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page