top of page
  • Obrázek autoraehlersdanlos

Březen ve znamení komorbidit (a méně známých projevů EDS) na našem Instagramu

Aktualizováno: 27. 3.

Protože pacienti s Ehlers-Danlosovými syndromy a syndromem hypermobility mají často ještě další poruchy, rozhodli jsme se - kolektivně jako pacienti, co mají sami osobní zkušenosti s kombinacemi dalších poruch vyskytujících se spolu s EDS/HSD - alespoň pár příspěvků věnovat právě těmto dalším poruchám - komorbiditám.


Komorbidita znamená přítomnost jednoho či více onemocnění/poruch vyskytujících se současně s primárním onemocněním/poruchou. V praxi to tedy znamená, že například pacient s EDS může mít komorbiditu v podobě Tarlovových cyst (což může být v jiných případech onemocnění samostatně existující bez spojení s Ehlers-Danlosovým syndromem), ke kterým má jakožto pacient s EDS větší predispozice, protože tyto cysty mohou vzniknout kvůli křehkosti tkání.


Nakonec se z pár příspěvků stala celá série příspěvků na celý měsíc. Pokryli jsme tedy celkově následující témata:



Nezapomeňte nás tedy sledovat na našem Facebooku a především již zmiňovaném Instagramu pro příspěvky a aktualizace, které ne vždy najdete zde na našich webových stránkách. Doporučujeme sledovat především náš Instagram, který je na rozdíl od Facebooku přehlednější a najdete tam například naše uložené Instastories - například stories z Rare Disease Week z Bruselu, o kterém jsme se zmínili v našem článku o našich únorových aktivitách.

Ilustrace zebry s nápisem Březen ve znamení komorbidit (a méně známých projevů EDS) na našem Instagramu



88 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page