top of page
  • Obrázek autoraehlersdanlos

Adaptivní oblečení

Aktualizováno: 27. 3.

Tento článek také není žádnou reklamou ani placenou propagací. Lidé s různými postiženími mají často odlišné potřeby - a to se může týkat i oblečení. V dnešní době naštěstí existuje více a více oblečení, které má takzvaný "univerzální design" (tedy že je zjednodušeně navržené tak, aby vyhovovalo každému - nebo alespoň co největšímu počtu lidí) a více oblečení (ať už jednotlivých produktů, tak i celých značek), které cílí specificky na osoby s postiženími. Pojďme se dnes tedy podívat na některé typy a značky oblečení, které vyrábí takové oblečení, které může lidem s různými postiženími výrazně ulehčit život.


Některé ze zmiňovaných produktů mohou pomoci lidem s Ehlers-Danlosovými syndromy a syndromem hypermobility, kteří mají velké potíže s prsty, kteří nosí často ortézy anebo jsou právě po operaci, kteří mají bolesti anebo limitovanou schopnost pohybu.


Mohli bychom začít odspodu a podívat se prvně na boty. Mezi známé značky patří například BILLY Footwear anebo Friendly Shoes - mají různé modely, které mohou pomoci lidem s různými postiženími. Mnoho z daných modelů má tkaničky spíše na ozdobu a zapínají se zipem, což je jednodušší pro osoby, které mají větší potíže s jemnou motorikou, ale stejně by rádi vlastnili boty, které vypadají stylově a které se mohou chlubit tkaničkami (některé z modelů mají také velkou úchytku na zipu pro jednodušší zapínání). Mnoho z těchto bot je navíc designovaných tak, aby byly nositelné a pohodlné pro osoby, které používají AFO ortézy (či jiné bandáže a ortézy). A některé z modelů bot se dají obouvat bez toho, aniž by bylo potřeba použít ruce. A vzhledem k tomu, že lidé s EDS mnohdy používají různé ortézy, by se takové boty mohly hodit. I některé více známé značky začaly vyrábět (či běžně vyrábí) modely bot, které mohou být jednodušší na používání pro osoby s postiženími: Nike vyrábí model Nike Go FlyEase - boty, které se obouvají bez použití rukou. Typické Vans Slip Ons jsou běžné a velmi populární boty, které nejsou propagované jako produkt pro osoby s postiženími - ale některým lidem s postiženími mohou vyhovovat kvůli tomu, že na nich není potřeba nic zapínat ani zavazovat. Existují také třeba pantofle na suchý zip, které jsou sice často spojovány se seniory, ale mohou posloužit i mladším ročníkům a jsou navíc velmi měkké, hřejivé a pohodlné. Někdy ani není potřeba speciálních bot a může stačit dlouhá lžíce na boty - například dlouhá ocelová lžíce OMTÄNKSAM z Ikei.


Dále se přesouváme na ponožky. Potíž s navlékáním ponožek se dá mnohdy vyřešit koupí navlékače ponožek. Existují také ale ponožky s dírou na prsty pro snazší navlékání, které vyrábí například BeedleBug a například Wareologie vyrábí ponožky s našitými očky navíc. Existují také ponožky s protiskluzovou vrstvou pro osoby, které rády chodí doma v ponožkách, ač mají potíže s balancem a o něco více jim hrozí, že uklouznou a upadnou.


Asi se můžeme rovnou přesunout na kalhoty - existuje několik druhů adaptivních kalhot, což můžeme vidět například na stránkách Silverts. Většinou se jedná o takové kalhoty, které se dají rozepnout po stranách (zipem anebo cvočky) anebo o kalhoty na gumu s očky navíc, díky kterým je mnohem snazší si kalhoty natáhnout. Takové kalhoty jsou pak jednodušší na oblékání i v sedě anebo v leže, což může pomoci lidem s různými postiženími (a třeba lidem, co mají močový katetr neboli cévkování). A ač se mnoho lidí v dnešní době stále stydí na veřejnosti nosit teplákové kalhoty na gumu, tak je potřeba si připomenout, že existuje opravdu mnoho variant teplákových kalhot (či kalhot na gumu anebo zavazování) - včetně takových, které vypadají jako běžné džíny. Nikdo tedy nemusí na první pohled vědět, že na sobě máte tepláky.


Adaptivní sukně jsou většinou na gumu anebo mají zapínání na suchý zip či cvočky. V dnešní době existuje mnoho sukní, které mají v pase pouze gumu - a ani nejsou mířeny specificky na osoby s postižením. Takzvané "pull on" sukně prodává například značka Nordstrom, NEXT anebo třeba Kohl's.


Co se týče adaptivního spodního prádla a podprsenek, tak ty vyrábí například Slick Chicks, Liberare, Izadaptive a svou adaptivní řadu má třeba i Aerie. Adaptivní kalhotky se většinou zapínají po straně suchými zipy či cvočky a adaptivní podprsenky se vyznačují zapínáním na přední straně - někdy se jedná o složitější cvočky a jindy se jedná třeba dokonce o velmi jednoduché magnety, zip anebo třeba suchý zip.


Teď už se posouváme k vrchním dílům - největší problémy lidem působí nejspíše košile, které jsou noční můrou každého, kdo má problém se zapínáním knoflíků. Proto některé značky vyrábí košile, které se zapínají na cvočky anebo mají dokonce magnetické zapínání, čehož si můžeme všimnout opět třeba na stránce Silverts. Magnetické zapínání může pomoci například lidem, kteří mají potíže s jemnou motorikou anebo lidem, co trpí velmi výraznou nestabilitou a bolestí prstů. Co se týče triček, tak například existují trička, která mají zapínání na rameni, tudíž si člověk nejprve navlékne rukávy a přední část trička a zadní část trička si zjednodušeně zapne na rameni. To může pomoci například lidem, kteří mají z jakéhokoliv důvodu potíže s oblékáním těsných, upnutých triček nebo třeba se zvedáním rukou nad hlavu. Na stejném či podobném principu fungují i některé adaptivní šaty a noční košile.


Co se týče různých mikin a svetrů, tak některým lidem s postižením stačí mikiny na zip, které mají magnetický zip a větší poutko na držení pro snadnější zapínání (příklad zde). Magnetické zipy jsou skvělé v tom, že se v podstatě samy spojí a pak stačí pouze zatáhnout za poutko zipu pro zapnutí. Někteří lidé spíše preferují takzvané kardigany bez zapínání (příklad zde), který zahřeje a není náročné si jej obléknout. Existují také kardigany (anebo třeba i vesty) s magnetickým zapínáním, které například nabízí stránky MagnaReady. Někteří lidé také nosí takzvané pončo, které většinou stačí pouze přetáhnout přes hlavu.

Magnetické zapínání mají třeba i některé bundy.


Ze známých značek a prodejců se na adaptivní oblečení také minulý rok zaměřilo Zalando, které má na svých stránkách v sekci "adaptivní móda" kategorie jako například "senzoricky citlivé", "vhodné k sezení" (oblečení pro uživatele vozíků), "jednoduché zapínání" anebo třeba "vhodné pro protézy". Zalando se také může pochlubit tím, že nejen, že své modely opravdu fotí například na vozících (tudíž je vidět, jak outfit bude vypadat a sedět v sedě), ale zaměstnává modely a modelky, které/kteří opravdu žijí s nějakým druhem postižení (což by měla být samozřejmost a ne něco neobvyklého a chvályhodného, ale bohužel tomu tak mnohdy není). Do oddělení adaptivní módy také zařazují nejen osoby s postiženími, které jsou na první pohled zřejmé, ale také osoby s takzvanými "neviditelnými" postiženími. Pracuje pro ně například modelka, která je na Instagramu známá jako @yikesitsjr, která žije s Ehlers-Danlosovým syndromem a používá vozík.


Dalším velkým prodejcem oblečení a zároveň prodejcem pár kousků adaptivního oblečení je Decathlon. V oddílu "Sportovní oblečení pro handicapované" naleznete například adaptivní spodní prádlo, tepláky a mikiny. Všechny dané kousky jsou navrženy tak, aby se osobám se zdravotním postižením lépe oblékaly a svlékaly.


Určitě se také vyplatí podívat se na značku Unhidden, která se specializuje na adaptivní módu. Kalhoty pro vozíčkáře, kalhoty pro osoby se stomií, sukně, šaty pro osoby se stomií, košile a topy s magnetickým zapínáním...


Speciální značkou adaptivního oblečení je také Spoonie Threads, kteří mají opravdu velký výběr. Trička, mikiny, kalhoty... A na jejich stránkách si vybere mnoho skupin lidí: mají totiž oblečení a doplňky jak pro vozíčkáře, tak pro osoby se stomií, různými hadičkami a porty, pro osoby s diabetem (cukrovkou), pro osoby procházející chemoterapií či operacemi... Mají také oblečení nejen pro dospělé, ale i miminka a děti.


Oblečení nejen pro pacienty - ale i pro zdravotníky - má ve svém katalogu značka Care+Wear. Zabývají se především výrobou oblečení, které umožňuje snadný přístup ke kanylám a portům, ale mají i různé další vychytávky - například vodotěsné obaly pro sprchování (natažitelné například přes sádru či kanylu) či podprsenku určenou pro pacientky, které si zrovna prošly operací prsou.


Další speciální značkou adaptivního oblečení je Happy Cloud clothing. Ti mají například adaptivní trička anebo třeba rukávy na žilní kanyly. Eshop QVC má také svůj oddíl s adaptivní módou, kde je poměrně velký výběr. Mezi další značky s adaptivními kousky patří například Joe and Bella (adaptivní oblečení pro seniory), JAM (trendy adaptivní oblečení nejen pro mladé) anebo třeba WILL & WELL (značka adaptivní módy, která si stojí za tím, že móda by se měla přizpůsobovat lidem a ne lidé módě). Další značkou je například Bealies Adaptive Wear, která se zaměřuje na různé adaptivní oblečení pro muže, ženy i děti - jedná se především o mikiny, tepláky a šortky pro vozíčkáře - anebo třeba značka Intotum - Adaptive Clothing, která teprve začíná, ale slibuje, že na trh přinese spoustu originálního adaptivního oblečení, například trička, mikiny, bundy, vesty či kalhoty. Jako další také můžeme zmínit značku BeWell, která se zdá být populární především pro své mikiny, které se dají rozepnout na rukou tak, aby na sobě pacient mohl mít mikinu při podávání infuzí.


Mezi známější značky, které mají svou adaptivní řadu, můžeme zařadit například Tommy Hilfiger. Pokud hledáte oblečení, které bude vyhovovat Vašim senzorickým potížím a odlišnostem, mohla by Vás zaujmout značka Plaxo Adaptive. Pokud hledáte adaptivní plavky, tak Vás možná zaujme značka MIGA Swimwear. A pokud rádi objevujete nově vznikající značky adaptivního oblečení, tak by Vaší pozornosti pravděpodobně neměla uniknout značka Vertige Adaptive.


V našem českém "rybníčku" pak existuje značka "ADAPTIA - móda, která sedí" anebo třeba také značka "NEEDO - pro snadnější život" či značka fzwear.cz.


Mnoho ze zmiňovaných stránek má bohužel pouze anglickou verzi, tudíž je angličtina výhodou - pokud neumíte anglicky, tak by nejspíše bylo vhodné, kdyby vám s nákupem oblečení pomohl nějaký příbuzný či známý, který angličtině rozumí. Není to ale nijak složité, takže si někteří mohou vystačit s Google překladačem. Problémem také někdy bývá, že ne všechny stránky doručují do České republiky - ale více a více značek postupem času začalo nabízet celosvětové dodání produktů.

Ilustrace zebry s nápisem Adaptivní oblečení





131 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page