top of page
  • Obrázek autoraehlersdanlos

Překlad: EDS/HSD a sexuální život (18+)

Aktualizováno: 27. 3.

Symptomatická hypermobilita a syndromy s ní spojené mohou ovlivňovat mnoho aspektů života - včetně toho sexuálního.


SEDSConnective, registrovaná charitativní organizace (v Anglii) zabývající se EDS a HSD, nedávno přidala na své stránky článek o sexu a intimních vztazích pro osoby se symptomatickou hypermobilitou, Ehlers-Danlosovými syndromy a syndromy spektra hypermobility (hypermobilním syndromem). Celý soubor se všemi informacemi najdete zde (lze použít zdarma, prodej bez předchozího písemného souhlasu zakázán, před redistribucí je potřeba zajistit povolení a ve všech případech musí toto oznámení zůstat nedotčeno). Následující text je tedy překladem některých informací z jejich stránek - pokud umíte anglicky, určitě nezapomeňte sledovat jejich stránky (www.sedsconnective.org) a sociální sítě - Facebook, Instagram, Twitter a LinkedIn.


Ač se jedná o edukativní článek, tak jsou v něm prodiskutována různá velmi intimní témata, tudíž pokud jste na taková témata citliví - článek raději přeskočte.


----------------------------------------------------------------------------------


"Jak může symptomatická hypermobilita ovlivňovat můj sexuální život?


Pokud máte vy nebo váš partner nějakou formu symptomatické hypermobility, je potřeba si uvědomit, že to může ovlivnit i váš sexuální život. Ale s pár malými změnami může mít většina lidí se symptomatickou hypermobilitou uspokojující sexuální život - bez ohledu na pohlaví, sexuální orientaci či vztahový status.


Nejčastějšími potížemi lidí se symptomatickou hypermobilitou, EDS a HSD je: chronická únava, chronická bolest, kloubní dislokace nebo subluxace, záněty močových cest a intersticiální cystitida, tvorba modřin, trhliny a další poranění genitálií, senzorické problémy a úzkosti.


Pěkně popořádku...


Pokud plánujete mít poprvé sex se svým novým partnerem (či partnery), je důležité si předem promluvit o vaší poruše a dát jim předem vědět, co se možná může stát a jak předejít zraněním.


Takže například pokud máte problémy se subluxací kyčle v určitých polohách, tak je potřeba se domluvit na tom, abyste se tomuto riziku vyhnuli. Ač vám určitá omezení mohou připadat nudná, tak je to rozhodně lepší než zbytečně zvyšovat riziko úrazu - tedy riziko poškození kloubu.


Rozhodně je důležité nic nezveličovat a zbytečně tak nevyděsit nového partnera, ale je důležité, aby věděli, že pokud nebudou opatrní, tak může dojít například k subluxaci kyčelních kloubů, dislokaci čelistních kloubů, ke snadné tvorbě modřin anebo trhlinám v oblasti genitálií a análního otvoru.


Nezapomeňte také zmiňovat informace o svém současném stavu svým dlouhodobým partnerům. Vaše symptomy se s časem mohou měnit či horšit (v porovnání s tím, jak jste na tom byli zdravotně, když jste se dali poprvé dohromady) - a oni o tom nebudou vědět, dokud jim to neřeknete a dokud jim nevysvětlíte, jak to může ovlivňovat váš sexuální život.


Tvrdá realita!


Pokud máte symptomatickou hypermobilitu, je pravděpodobné, že alespoň jednou za život zažijete nějaké zranění související se sexem. Vaše tělo a mobilita se možná změnila od doby vaší rané dospělosti. Vaše přirozená hypermobilita vám v minulosti možná umožnila, abyste byli více ohební, díky čemuž jste dokázali různé gymnastické triky - i třeba v posteli - ale když máte nyní symptomatickou hypermobilitu, tak je potřeba určité věci změnit, abyste se vyhnuli zraněním.


Pokud se přeci jen nějaké zranění spojené se sexem stane, tak je potřeba, abyste dali najevo svému partnerovi, že to není jeho či její vina (za předpokladu, že se to nestalo se zlým úmyslem) a abyste si promluvili si o tom, jak se podobným zraněním vyhnout do budoucna.


Je potřeba, abyste se byli oba dva schopni přenést přes trauma spojené se zraněním při sexu, které vzniklo nešťastnou náhodou - a oba partneři by měli být schopni udržet si dostatek sebevědomí, aby byli vzájemně schopni iniciovat sex jeden s druhým. Kdo ví... možná z toho v následujících letech bude vtipný příběh!


Jako člověk s hypermobilitou - mluvení o vašich fyzických požadavcích není o tom, že byste se vyžívali ve svých problémech - je to nutnost.


Únava


Vyčerpání / extrémní únava je velkým problémem pro téměř každého člověka se symptomatickou hypermobilitou, EDS nebo HSD.


Většinou má naše únava několik příčin, jedná se zejména o zánětlivé procesy. Navigování světa jako neurodivergentní (žijící s neurovývojovou poruchou) člověk (a většina z nás je neurodiverzní) může být mentálně vyčerpávající - a mít chronickou bolest je fyzicky vyčerpávající.


Mnoho z nás má také problémy spojené se spánkem a produkcí melatoninu, což také může vést k únavě.


Několik často předepisovaných medikací, které pomáhají od bolesti, může také přispět k únavě, což může vést k tomu, že jsou každodenní aktivity extrémně náročné nebo dokonce nemožné.


To může mít tedy vliv i na sexuální život, protože může být velmi náročné se "dostat do nálady" v momentě, kdy jediné, co chceme, je lehnout si a usnout na celý den (a celou noc).


Kůže - trhání a modřiny


Lidé se symptomatickou hypermobilitou mohou mít tenkou, jemnou kůži, která nemá sklony k tvorbě modřin. Jiní lidé se symptomatickou hypermobilitou mohou zase mít velmi křehkou kůži se zvýšenou tvorbou modřin a poškození.


Vaginální trhliny jsou problémem, který lidé s těmito syndromy zažívají.


"... jakákoliv léčba (vaginálních trhlin) je... těžko vybojovatelná... protože je tu takový předpoklad, že jako člověk, který používá vozík a tráví většinu času v posteli, nemůžu mít sexuální život..."


Trhliny a poškození análního otvoru mohou být také problémem pro křehkou kůži. V jakémkoliv případě - použití lubrikantu, na který nejste alergičtí, pomůže zredukovat poškození.


Kůže na jiných částech těla může mít také větší sklony k modřinám, takže buďte opatrní co se týče škrábanců, kousání a podobně - to může kůži zanechat s načernalými a namodralými modřinami a více citlivou po několik následujících dní.


Dysautonomie


Dysautonomie ovlivňuje autonomní nervový systém, tudíž se jedná o funkce jako je regulace tlaku, tělesné teploty a dalších funkcí.


Teplé počasí může zhoršit symptomy POTS (pozn. - syndrom posturální ortostatické tachykardie - druh dysautonomie), takže pro pacienty může být sex příjemnější v chladnější místnosti. Pokud jste "v náladě", ale víte, že se vaše symptomy mohou snadno zhoršit, tak se v těchto situacích možná snažte zaujmout více pasivní roli.


Lidé s POTS mohou někdy pocítit, že se jejich symptomy zhoršují po jídle - především po velkých jídlech - když se krev přesunuje k zažívacímu traktu. Tudíž je vhodné se vyhnout sexu brzy po jídle.


Alergie na gravitaci


POTS (syndrom posturální ortostatické tachykardie) a ortostatická intolerance mohou způsobovat závratě kvůli nedostatku kyslíku v mozku, tudíž vám mohou více vyhovovat pozice v leže, které mohou způsobovat méně symptomů. Buďte opatrní, pokud měníte pozice - nehýbejte se příliš rychle, nikdo v takové situaci nechce omdlít!


Alergie


Mnoho lidí se symptomatickou hypermobilitou trpí na alergie, které se pohybují od mírné senné rýmy až po poruchy, které zasahují několik orgánových systémů - jako například syndrom aktivace žírných buněk (v angličtině známý jako MCAS - Mast Cell Activation Syndrome).


Lidé s alergiemi by si měli dávat pozor na kondomy - pokud mají alergii na latex - a na ingredience použité v lubrikantech a spermicidech, které mohou často vyvolat či zhoršit alergie (a reakce podobné alergiím) u lidí se zvýšenou citlivostí.


Existují značky organických a přírodních lubrikantů, které mohou některým lidem naprosto vyhovovat - bez jakékoliv negativní reakce.


Někteří lidé mohou mít dokonce alergické reakce na sperma či vůni na pokožce partnera.


Alergie jako senná rýma vás také mohou zanechat v pozici, kdy úplně nemáte náladu na sex - klidně i delší dobu, když prostě trpíte.


Pamatujte na to, že alergické reakce mohou být "přímé"/přímo vyvolané - např. reakce na olíznutí čokolády z partnerovy kůže nebo alergie na lubrikant - anebo mohou být "nepřímé"/nepřímo vyvolané, kdy něco v těle či v okolí vyvolá reakci - například stres, vůně pokojového parfému anebo prací prostředek, ve kterém byly vypráno povlečení.


Medikace mohou také ovlivnit alergické reakce a libido.


Rozkoš nebo bolest?


Buďte opatrní s různými polohami, protože mohou způsobit bolesti anebo mohou vyvíjet zvýšený tlak na oslabené klouby. Promluvte si o vašich více rizikových kloubech a částech těla se svým partnerem předem a mějte spolu domluvený jasný signál, abyste jim rychle mohli dát najevo, že je vám něco nepříjemné. Sténání může signalizovat jak rozkoš, tak bolest - takže zvoleným signálem může být spíše třeba poklepání nebo tlesknutí.


Mnoho lidí s velmi zasaženými klouby používá při sexu různé podpůrné polštářky a polštáře k tomu, aby se udrželi v dobré a pohodlné poloze.


Pokud máte TMJD (potíže s čelistními klouby), buďte opatrní při orálním sexu, aby nedošlo k zaseknutí či přílišnému přemáhání čelistních kloubů. V těchto pozicích může také snadno dojít k dislokaci čelisti.


Pokud máte jakoukoliv formu symptomatické hypermobility, tak drsný sex asi nebude nejlepší volbou pro vaše tělo. Pokud je BDSM něco, co vás láká, tak pro vás pravděpodobně bude bezpečnější být ve více dominantní než submisivní roli. A jako bonus - některé kožené obleky mohou zredukovat symptomy POTS (syndromu posturální ortostatické tachykardie) - pacientům totiž pomáhá různé kompresní oblečení (např. kompresní podkolenky).


Potíže s močovým měchýřem


Je potřeba, aby lidé, kteří mají problémy s močovým měchýřem, věděli, že pohlavní styk může způsobovat záněty močových cest.


Ač ženy mají větší pravděpodobnost, že budou trpět na záněty močových cest, tak se tento problém může týkat i mužů. Buďte opatrní ohledně použití lubrikantů, které také mohou zvýšit riziko infekcí močového měchýře, především pokud máte MCAS (syndrom aktivace žírných buněk) nebo sklony k alergiím. Použití pesaru a/nebo spermicidů může také přispět ke zhoršení symptomů alergie.


Je vhodné se umýt před i po sexu a jít se vymočit co nejdříve to jde (po pohlavním styku).


Pokud vám to mobilita dovolí, tak můžete pro změnu zkusit sex ve sprše - kde je rovnou snadné se umýt a vše držet v čistotě. Nezkoušejte to ale v případě, že existuje riziko, že byste mohli uklouznout, přepadnout nebo omdlít kvůli horké vodě.


Pánevní dno


Slabé svaly pánevního dna mohou často způsobit potíže s vyvrcholením, ale můžete používat pomůcky jako jsou například:


- Trenažéry pánevního dna - ty zajišťují, že procvičujete své pánevní dno správně, že zapojujete svaly ve správný čas a některé z nich dokonce dělají cvičení zajímavější tím, že vám dovolují hrát hry (Angry Birds).


- Perifit Smart Kegel Exerciser

- Elvie Pelvic Floor Trainer

- Pelvic Floor muscle toners

- Kegel8 Ultra 20 Electronic Pelvic Floor Toner

- vSculpt Pelvic Flor Toning and Vaginal Innovo Non Invasive


Intersticiální cystitida


Intersticiální cystitida (IC) se liší od infekcí močových cest tím, že není způsobená bakteriemi, ale jedná se spíše chronickou poruchou močového měchýře, která způsobuje pocity tlaku v močovém měchýři a závažnou bolest močového měchýře a oblasti pánve.


IC může potenciálně způsobit bolesti při a po pohlavním styku a někdy i na začátku pohlavního styku, ačkoliv mnoho lidí udává, že nemají symptomy při sexu a až nějaký čas po sexu se jejich symptomy zhoršují.


Ačkoliv IC není způsobeno bakteriální infekcí, stejně zde existuje riziko infekce močových cest a možná vám i při IC může pomoci mytí před a po pohlavním styku - může to zredukovat zhoršení symptomů či zhoršení symptomů v důsledku možné infekce.


Některým lidem pomáhá lubrikant (takový, který je pro ně tolerovatelný) ke snížení bolesti, ke které může docházet při zvýšeném tření.


Senzorické potíže


Lidé se senzorickými potížemi mohou vnímat, že jsou více citliví na dotyk anebo se mohou cítit nepříjemně. Někteří lidé preferují pevný dotek a jiní zase jemný dotek.


A pro jiné... obě z variant mohou být strašidelné = proto je důležité vždy mluvit se svým partnerem o tom, co je příjemné a co je nepříjemné.


Pokud si k sobě zvete někoho se senzorickými potížemi, používejte jemné, přírodní ložní prádlo a upravte osvětlení či zvuky anebo jakékoliv vůně tak, aby vyhovovaly jejich preferencím, aby si také mohli vše plně užít!


Projevte snahu a zeptejte se na jejich preference, protože se mohou snažit být přehnaně zdvořilí na to, aby opravdu řekli, co jim vadí - ale může se jednat o něco, co je bude vyrušovat při sexu.


Neurodiverzita a intimita


Nedávný výzkum potvrdil to, na co mnoho z nás mělo vždy podezření - že zde existují silná pouta mezi neurodiverzitou a hypermobilitou. Především se jedná o poruchy autistického spektra, ADHD, Tourettův syndrom a dyspraxii.


Mnoho neurodivergentních dospělých zůstává nediagnostikovaných, náhohou anebo vlastní volbou, ale být si vědom svých potřeb může být nápomocné ve zlepšení pozitivních sexuálních zkušeností se svým partnerem (a celkově pro harmonii v intimních vztazích).


Níže jsou vypsány některé věci, nad kterými je vhodné se zamyslet u různých druhů neurodiverzity, ale samozřejmě se nebudou týkat každého, tudíž je opět potřeba diskuze s partnerem ohledně potřeb a preferencí.


Autismus


Autističtí lidé mohou vypozorovat, že preferují pevnější či naopak jemnější dotyk a při špatném tlaku dotyku se mohou cítit velmi nepříjemně. Také je vhodné zkontrolovat další faktory - textura povlečení, síla osvětlení a/nebo vůní v pokoji, jinak je možné, že se daný autistický člověk bude cítit rozptýlený anebo potenciálně i vystresovaný, což... může mít vliv na náladu.


ADHD


Lidé s ADHD mohou být při sexu snadno vyrušitelní a jejich mysl může snadno doputovat někam úplně jinam s myšlenkami na úplně jiné věci, tudíž je důležité, aby vše bylo dostatečně zábavné, zajímavé a stimulující.


Tourettův syndrom


Lidé s Tourettovým syndromem mohou při sexu zažívat zhoršení či zlepšení co se četnosti tiků týče. Ale pokud jsou opravdu soustředění a aktivitu si užívají, tiky mohou být méně časté. Na druhou stranu pokud si aktivitu zrovna dvakrát neužívají anebo se cítí vystresovaní, tak se tiky mohou zhoršit. Pokud máte jakékoliv tiky, které by mohly vašemu partnerovi či partnerce ublížit anebo by je mohly překvapit, nezapomeňte vše prodiskutovat předem.


Dyspraxie


Anamnéza nešikovnosti a potíží s motorikou mohou ovlivnit sebevědomí člověka s dyspraxií, tudíž dejte svým partnerům s dyspraxií najevo, že dělají věci správně!


DIY sex - Do It (for) Yourself


Svou volbou anebo shodou okolností nemusíte mít nikoho dalšího s sebou v posteli, když máte zrovna náladu na sex. Nejlepší část na sebeuspokojování je to, že když máte zjednodušeně řečeno sex sami se sebou, víte, jak to udělat správně a snižuje se šance, že dojde k nějakému zranění... protože kdo jiný zná vaše tělo lépe než vy sami? Bavte se a nebojte se využít různých pomůcek, díky kterým můžete snížit zatížení kloubů (např. prstů, zápěstí).


A nejlepší na tom je, že je sebeuspokojování spojováno s několika zdravotními pozitivy a při vyvrcholení mozek uvolňuje serotonin, oxytocin a velké množství dopaminu!


Speciální podpůrné polštáře


Existují různé specializované podpůrné polštáře, které jsou designované například pro těhotenství, sportovní regeneraci, artritidu a další různá postižení. Mohou být velmi nápomocné lidem se symptomatickou hypermobilitou k podpoře kloubů a snížení rizika bolesti, zranění a tvorby modřin při sexuálních aktivitách (pozn. - foto a odkazy na různé polštáře naleznete v daném dokumentu u SEDSConnective)."


----------------------------------------------------------------------------------

Ilustrace zebry s oznámením 18+ a nápisem Překlad: EDS/HSD a sexuální život (18+)



63 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page