top of page
  • Obrázek autoraehlersdanlos

Euroklíč

Aktualizováno: 27. 3.

"Euroklíč je univerzální klíč určený pro osoby se zdravotním postižením, sloužící k dostupnosti WC, výtahů, plošin a podobných kompenzačních zařízení (např. na úřadech, nádražích, čerpacích stanicích, v obchodních centrech apod.) osazených jednotným Eurozámkem, a to jak v České republice, tak i dalších státech EU." (gov.cz)


Seznam míst, kde se dá euroklíč použít, jsou označena - a pro snazší orientaci lze použít aplikaci Euroklíčenka, která se však zdá být dostupná pouze pro GooglePlay (tedy pro Android telefony). Zdá se, že na AppStore je aplikace euroklíč pro Německo s názvem "eurokey App". Místa by měla být také vypsána na stránkách euroklic.cz.


"Euroklíč může získat každý držitel průkazu osoby se zdravotním postižením (TP, ZTP a ZTP/P), dále také lidé, kteří nemají ze zákona nárok na průkaz OZP, ale jejich zdravotní stav vyžaduje například hygienické prostředí na sociálních zařízeních.


Jde například o diabetiky, stomiky, onkologické pacienty, lidi trpící roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou, cystickou fibrózou, nespecifickými střevními záněty (Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou), močovými dysfunkcemi a poruchami autistického spektra."


Informace, kde si vyzvednout Euroklíč, najdete na https://www.euroklic.cz/kraje. K získání Euroklíče byste měli kontaktovat distribuční místo, které je nejblíže vašemu bydlišti.


K vyplnění žádosti bude potřeba občanského průkazu, průkazu OZP (TP, ZTP, ZTP/P) či WC karty anebo lékařské zprávy dokládající onemocnění (u již zmiňovaných diagnóz). Euroklíč by měl být dle dostupných informací vydáván zdarma.


A proč o Euroklíči píšeme právě na našich stránkách? Je to jednoduché: lidé s EDS/HSD mohou mít široké spektrum potíží a někteří mohou mít na Euroklíč nárok a mohou jej potřebovat - ať už proto, že kvůli potížím spojeným s EDS/HSD používají vozík a/nebo mají průkaz OZP - či v případě, že mají například komorbidní roztroušenou sklerózu, Crohnovu chorobu, ulcerózní kolitidu, močové dysfunkce a/nebo poruchu autistického spektra. Z příspěvků na našem Instagramu si můžete pamatovat, že lidé s EDS/HSD mají údajně o něco vyšší riziko chronických urologických potíží/dysfunkcí a existuje také spojení mezi EDS/HSD a poruchami autistického spektra. Někteří také spekulují o tom, že se u lidí s EDS/HSD častěji vyskytují některá autoimunitní onemocnění (mezi která se řadí roztroušená skleróza, Crohnova choroba a ulcerózní kolitida).


S Euroklíčem má také zkušenosti naše spoluvedoucí Adéla, která své zkušenosti popsala na našem Instagramu (ve výběru stories pojmenovaném "Euroklíč"): Vypráví, jak Euroklíč může pomoci - je totiž mnohem jednodušší mít možnost si bezbariérové záchody odemknout sám, než se neustále někoho doprošovat - je to energeticky a logisticky jednodušší - a navíc je takto možné vyhnout se nepříjemným konverzacím. Vyhnutí se nepříjemným konverzacím může pomoci hlavně lidem s neviditelnými onemocněními, jejichž onemocnění - jak již název napovídá - není na první pohled okem viditelné. Lidé s neviditelnými onemocněními často čelí odmítnutí pomoci nebo intimním otázkám stylu: "A co ti jako je?" anebo komentářům jako "Ale to je jen pro postižené a to ty nejsi!", protože je ve společnosti bohužel stále zakořeněná představa, že člověk s postižením se rovná vozíčkář a nic jiného. I tak se ale bohužel může stát nějaká nepříjemná konfrontace v případě, že u toalet někdo hlídá: v tom případě se je možné ohradit průkazkou OZP či tím, že se Euroklíč na tyto průkazky nutně neváže. Výhodou bezbariérových toalet, které odemyká Euroklíč, je také jejich čistota: mnozí lidé s postižením totiž potřebují větší čistotu toalet (například kvůli potížím s imunitou) a/nebo také nemají jinou možnost než si na toaletu úplně dosednout. Také dodává, že Eurozámky (které odemykají Euroklíče) najdeme nejčastěji v obchodních centrech, zdravotnických zařízeních (například se jedná o polikliniky), veřejných toaletách (například na nádražích a letištích), čerpacích stanicích a dálničních odpočívadlech.


Více informací o Euroklíči najdete na stránkách euroklic.cz.

Ilustrace zebry s ilustracemi klíče a s nápisem Euroklíč


40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page